Beyazıt Kartal - Webtekno

Webtekno'dan Beyazıt Kartal’ın The Astrophysical Journal adlı dergiden aktardığı habere göre, 23 Eylül'de yayınlanan çalışmada bilim insanları, geçtiğimiz yıl bir görüntü ortaya koydular. yayınlanan ve tarihin ilk kara delik fotoğrafı olan görüntüyü, düşük kare akışlı bir video haline getirmeyi başardılar.

"STATİK DEĞİL"

Paylaşılan ‘video’, kara deliğin etrafında bulunan maddesel girdabın statik olmadığını ve zaman içinde değişiklikler gösterdiğini ortaya koydu.

TARİHİN İLK KARA DELİK FOTOĞRAFI

Bilim insanları, dün itibarıyla yayınlanan çalışmada kara deliğin hareketli bir görüntüsünü oluşturmak için söz konusu kara deliğe ait eski verileri, ilk kara delik fotoğrafının oluşturulmasında kullanılan matematiksel model ile birleştirdi. Elde edilen hareketli görüntü, kara deliğin etrafındaki maddesel alanın sekiz yıl içindeki değişimini gösteriyor.

"ETRAFINDAKİ HALKA ZAMANLA SALLANIYOR"

Söz konusu hareketli görüntü -ilk kara delik fotoğrafının aksine- daha az veri ile oluşturulduğu için kısmen tahminlere dayanıyor olsa da bilim insanlarına kara deliklerin etrafındaki maddelerin davranışları hakkında bir fikir sunuyor. Harvard Üniversitesi'nden Maciek Wielgus konuyla ilgili olarak, ”Kara deliğin çekim kuvvetine kapılan madde akışı değişken olduğundan, etrafındaki halkanın zamanla sallandığını görüyoruz.” şeklinde konuştu.

"BİRKAÇ YILA VİDEO AKICILIĞINA ULAŞABİLİR"

Paylaşılan makalede çalışma sırasında kullanılan tekniğin potansiyeli hakkında da konuşan Wielgus, yeni çalışmanın teknikler geliştikçe bilim insanlarının neler yapabileceğine dair bir fikir oluşturduğunu, birkaç yıl içinde görüntülerin gerçekten de bir video akıcılığına ulaşabileceğini ifade etti.

Kaynak Yeniçağ: Süper kitleli kara deliğin görüntüleri ortaya çıktı. Büyüleyici anlar böyle kaydedildi