Türkiye'nin ulaşım, endüstri ve iletişim tarihindeki ilerlemeleri yansıtan ilk ve tek sanayi müzesi olan Rahmi M. Koç Müzesi, İstanbul'daki tarihi yolculuğunun son noktasına ev sahipliği yapıyor. Avrupa'yı denizler ve nehirler vasıtasıyla keşfeden, denizcilik tarihine iz bırakan Vikingler'e ait 20 metre uzunluğundaki "Klåstad" adlı kargo gemisinin rekonstrüksiyonu olan "Saga Farmann" yelkenlisi, müzenin Haliç kıyısındaki limanına demir atmış durumda.

Haberdenizde.com sitesinde yer alan habere göre, Bin yıl önce İskandinavya'dan gelen Vikingler, Konstantinopolis'teki Bizans İmparatoru'na koruma görevi üstlenerek hizmet etmişlerdi. Viking efsanelerinde İstanbul'un adı "Miklagård" olarak geçiyordu, ki bu "büyük şehir" anlamına geliyordu. Lars Bill kaptanlığındaki 12 kişilik Saga Farmann ekibi, daha önce hiçbir Viking'in gerçekleştirmediği bir eylemi gerçekleştirerek, Vikingler'in ifadesiyle Miklagård yani İstanbul'a doğru bir sefer düzenlemeye karar verdi; bu sefere "SagaAsia2023" adını verdiler.

Norveç'in Tønsberg kentinde 29 Nisan'da başlayan bu seyahat sürecinde, Avrupa'nın nehirlerini birbirine bağlayan yeni kanallar kullanıldı. Geminin kıta Avrupası'na giriş noktası Almanya'nın Lübeck şehri oldu. Saga Farmann, Baltık Denizi'nden Karadeniz'e uzanan Avrupa su yollarında yolculuğuna başladı ve 14 Mayıs'ta Lübeck'ten ayrıldı. Ren, Main ve Tuna nehirlerini geçerek 100'den fazla kanalı aşan bu gemi, toplamda 3 bin 500 kilometrelik bir yolculuğu tamamladı. Nihayet 1 Ağustos'ta İstanbul'a ulaşarak Karadeniz'i geçti.

Toplam 93 gün süren bu yolculuğun sonunda, 20 metre uzunluğundaki bu Viking gemisi olan Saga Farmann, 15 Ağustos'ta Haliç kıyısında bulunan Rahmi M. Koç Müzesi'ne demir attı. Müze ziyaretçileri, ekim ayının sonuna kadar bu gemiyi yakından inceleme fırsatı bulabilecekler. Ayrıca belirli zamanlarda, gruplar halinde gemiyi gezme imkanı da sunulacak.

Editör: Habererk Haber Merkezi