Rusya’da yapmış olduğu darbe sonucu tanınan Wagner Grubu, ülkede krize sebep oldu. Wagner’in şefi olarak bilinen Yevgeniy Prigojin ve Rus Lider Putin arasında kriz meydana geldi. Putin’in açıklamaları dikkat çekti: “Bugün hainlerle karşı karşıyayız. Wagner içindeki hainler silahlı isyan başlattı."

WAGNER NEDİR?

Rusya’da isyan başlatan grup olarak tanımlayabiliriz, Wagner Grubunu. PMC Wagner olarak da biliniyor grup. Wagner Grubu, bir Rus paramiliter örgütüdür. Grubu aynı zamanda şu şekilde de tanımlayabiliriz; özel bir askerî şirket, bir paralı asker ağı veya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in fiilî bir özel ordusu. Rusya’da özel askeri müteahhitlerin yasak olduğu bilindiği halde Wagner Grubu Rusya’da aktif olarak bulunmaktadır. Wagner Grubu'nun içinde aşırı sağcıların bulunduğu iddialar arasındadır.

WAGNER GRUBUNU KİM, NE ZAMAN KURDU?

2012 yılının başından beri aktif olan Wagner Grubunu eski bir GRU Spetsnazı Yarbayı Dmitri Utkin’ in kurduğu iddialar arasında. Şimdilerde ise Wagner Grubunun şefi olarak Yevgeniy Prigojin tanınıyor.

Wagner’in 2016 başlarında 1.000 çalışanı varken, 2017 Aralık ayından itibaren 6.000’den fazla çalışanı bulunmaktadır. Şimdilerde ise 50.000’den fazla çalışanı olduğu biliniyor.

Wagner Grubu, 2014-2015 yılları arasında Ukrayna Donbas’taki savaş sırasında tanındı.

Libya’daki çatışmalar sırasında da ismi duyulan Wagner Grubu, Suriye’de Esad güçlerinin yanında savaştı. 2019 yılında da Venezüella Başkanı Nicolas Maduro’nun yanında savaştı.

Wagner Grubu’nun bulunduğu yerler arasında Sudan, Suriye, Libya ve Afrika kıtaları bulunmaktadır.

WAGNER’İN KELİME ANLAMI NEDİR?

Wagner terimi Yunanca’da  “harici anlamına gelen para” ve “asker anlamına gelen militer” sözcüklerinden türemiştir. Yani paralı asker grubudur.

RUSYA WAGNER OLAYI NEDİR?

Ukrayna Savaşı’nda aktif olarak bulunan Wagner Grubu şefi Yevgeniy Prigojin şu açıklamaları yaptı: "Ülkenin askeri liderliğinin getirdiği kötülük durdurulmalı." Dedi ve Rus ordusunu 'Wagner savaşçılarını yok etmekle' suçladı. Prigojin'in Rus ordusunu Wagner'e karşı direnç göstermemeye çağırması sonrası Kremlin harekete geçti.

WAGNER NEDEN AYAKLANDI? KİM DARBE YAPTI?

Putin ile yakınlığından dolayı Rusya’nın en güçlü isimlerinden biri olan, eski bir hırsız olarak tanıdığımız, şimdilerde ise Wagner paralı asker grubunun şefi olarak bildiğimiz Yevgeni Prigojin, Rus ordusuna karşı ayaklanma başlattı.

Rus ordusuna karşı başlatılan bu ayaklanma 23 Haziran gecesini 24 Haziran’a bağlayan gün gerçekleşti. Ayaklanma, Rus Devlet Başkanı Purtin’e ve yönetimine karşı başlatıldı.

PEKİ WAGNER ANLAŞMA YAPTI MI?

Wagner grubunun şefi Yevgeni Prigojin’in yapmış olduğu açıklama "Ülkenin askeri liderliğinin getirdiği kötülük durdurulmalı." ile Kremlin harekete geçmişti. Son olarak Kremlin yönetimi ile yapılan anlaşmaya göre Wagner grubu üslerine döneceklerini açıkladı. Yevgeniy Prigojin ile beklenen anlaşmanın sağlandığı iddialar arasında.

Editör: Zuhal Ömür Tarakçı