Silahlı ayaklanma çağrısı yapan paralı güvenlik şirketi Wagner grubunun askerlerinin, Moskova’nın 500 km güneyindeki Voronej kentinde tüm askeri tesisleri ele geçirdiği iddia edildi.

Reuters’a konuşan Rus güvenlik yetkilileri, Wagner güçlerinin zırhlı araçlarla, tanklarla Rostov'da Rus Güney Askeri Bölge Karargah binası çevresinde konuşlandığını, Rostov'u tamamen ele geçirdiğini açıkladı.

Rus Güney Askeri Bölge Karargahı önünde askeri yetkililerle tokalaşan ve Savunma Bakan Yardımcısı Yunus-bek Yevkurov ve Genelkurmay Başkan Yardımcısı Vladimir Alekseev ile görüşen Wagner'in kurucusu Prigojin, "Bir kez daha söylüyorum. Biz Şoygu'yu ve Genelkurmay Başkanı'nı buraya istiyoruz. Onlar gelene kadar burada olacağız. Rostov'u bloke edeceğiz ve Moskova'ya gideceğiz" dedi.

"GENELKURMAY BAŞKANI KARARGAHTAN KAÇTI"

Prigojin, Telegramda paylaştığı görüntüde ise, "Karargahta bulunuyoruz. Rostov'da askeri havaalanı dahil askeri tesisler de kontrolümüzde bulunuyor. Karargah çalışıyor" ifadelerine yer verdi.

Prigojin, Genelkurmay başkanının karargahtan kaçtığını iddia ettiği açıklamasında şunları söyledi:

"Sorun yok. Her şey kontrol altında. Hava Kuvvetlerinin bize değil, Ukraynalılara saldırması için uğraşıyoruz. Wagner'in cephede orduya engel yarattığı haberlerini dinlemeyin. Cephedeki durum bizim yüzümüzden bozulmadı. Buraya geldiğimizde birçok şeyi bir kez daha doğruladık. Birçok toprak kaybedildi. Ölen Rus asker sayısı, üstlere bildirilenlerden 3-4 kat daha fazladır. Bazı günlerde 1000'e kadar asker kaybı yaşanıyor."

BÖLGEDEKİ ETKİNLİKLER İPTAL EDİLDİ

Rostov Bölge Valisi Vasiliy Golubev, bölgede hafta sonu yapılacak bütün kitlesel etkinliklerin iptal edildiğini, Rostov’dan Taganrog ve kuzey güzergahında trafiğin kısıtlandığını kaydetti.

22. Özel Operasyon Tugayı ve Voronejdeki askerlerin de katıldığı bildirilen Wagner'in Moskova bölgesi ve Rostov arasındaki Voronej'in de büyük bölümünü ele geçirdiği ileri sürüldü.

Vladimir Putin'in açıklamasından sonra Wagner'in Telegram grubundan bir açıklama yapılarak, "Putin yanlış seçim yaptı, yakında yeni başkanımız olacak" denildi.

Editör: Yadigar Hanım