Washington Post gazetesi, Türkiye ve Suriye'de 6 Şubat'ta on binlerce kişinin hayatını kaybettiği depremi fırsat bilen İran'ın insani yardım konvoyları ile Irak'tan Suriye'ye askeri malzeme görderdiğini iddia etti. Gazetenin, ABD istihbaratından sızdırılan belgelere dayandırdığı haberinde 30 İHA ve bazı askeri malzemelerin transfer edildiği ileri sürüldü.

ABD'nin en eski gazetelerinden olan Washington Post haberinde, ABD istihbaratı ve İran’a yakın bir İsrail askeri yetkilisine dayandırdığı belgelerle ilgili, “İran’ın Şubat ayında, Suriye ve komşu Türkiye’yi harap eden felaketin ardından, Suriye’ye yapılan yardım teslimatlarında askeri savunma teçhizatlarını gizleme çabalarına ilişkin önceki raporları güçlendiriyor.” ifadesine yer verdi.

IRAK İNKAR ETTİ, ABD VE İRAN SESSİZ

İran'ın Birleşmiş Milletler misyonunun, konuyla ilgili soruya cevap vermediği öğrenilirken, Washinton Post'un ulaştığı ancak belgenin gerçekliği ile ilgili konuşmayı reddeden ABD'li bir savunma yetkilisi, İran'ın daha önce de Irak ve Suriye'ye giden insani yardımları kullandığını belirtti. Teslimatın ise Irak’tan gelen araçlarla, “bölgedeki dost militan gruplar ve İran’ın vekil savaşçıları yönetme ve istihbarat toplama konusunda uzmanlaşmış seçkin keşif birimi olan Kudüs Gücü aracılığıyla” yapıldığı iddia edildi.

ABD'den sızdırılan ve mesajlaşma platformu Discord'da da dolaşan belgeye göre, bir Kudüs Gücü subayının 13 Şubat’ta Iraklı bir milis grubuna “meşru deprem yardım malzemeleri arasına silah yerleştirmesi” talimatı verdiğine ve başka bir Kudüs Gücü subayının Suriye’ye giren “yüzlerce” araç ve malın bir listesini tuttuğuna dikkat çekildi. İsrailli askeri yetkili de Kudüs Gücü’nün bu tür faaliyetlere karıştığını doğruladı.

IRAK İDDİALARI YALANLADI

Geçtiğimiz yıl göreve gelen Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'nin sözcüsü konuya ilişkin açıklama yapmayı reddederken, Başbakanlık ofisinden üst düzey bir yetkili sızıntıdaki iddiaların 'sahte olduğunu' öne sürdü ve Suriye'de İran ile çalışan gruplara Silah sağlamak için hiçbir bahaneye gerek olmadığını ifade etti.

Washington Post gazetesinde yer alan haberde İsrail'in, Suriye ve Lübnan'a silah taşıdığından şüphelenilen konvoyları hedef aldığı, ancak 'insani yardımları' vurma riskinin zorluklar doğurduğu belirtildi.

Editör: Yadigar Hanım