İktidara yakınlığıyla bilinen Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü yazısında seçim gündemini ve AKP içindeki adaylık konusunu gündemine aldı. 

Cumhurbaşkanlığı seçiminde muhalefet ortak aday çıkarsa da çoklu adayla girilse de Erdoğan açısından bir risk olmadığını iddia eder Selvi, "Erdoğan, Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ya da Mansur Yavaş’la yarıştığı takdirde ilk turda ama farklı oranlarda seçimi kazanıyor. Cumhur İttifakı’nın Parlamento’da da çoğunluğu sağlaması için çalışılıyor. AK Parti’nin 300’ün üzerinde milletvekili çıkarması için çaba gösteriliyor." dedi.

Selvi, yazısının AKP'nin seçim sürprizleri ara başlıklı bölümünde. şu ifadelere yer verdi:

"2023 seçimlerinin tarihiyle ilgili bir gelişme oldu. Üniversite sınavlarının 17-18 Haziran’da yapılacağı ilan edildi. Bu demektir ki 18 Haziran’da seçim olmayacak. LGS sınavlarının da 4 Haziran’da olması gündemde. Kurban Bayramı ise 29 Haziran’a denk geliyor. Bu da gösteriyor ki haziran ayı seçim için pek uygun değil. Bu durumda 14 Mayıs’a çekilmesi gündeme gelebilir mi?

1- Üniversite sınavları, LGS ve Hac mevsimi ile Kurban Bayramı nedeniyle seçimlerin mayısa çekilmesi konusunda Erdoğan ikna edilmişti.

2- Ancak muhalefetin yeniden aday olamayacağı için seçimleri öne çekti şeklinde spekülasyon yapacağı gerekçesiyle seçimlerin zamanında yapılmasını istemişti.

3- Üniversite sınavlarının 18 Haziran’da yapılacak olması nedeniyle seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılması için lobi yapanlar yine harekete geçecek.

SEÇİM BEYANNAMESİ

4- Bu arada AK Parti’de seçim çalışmaları hızlandırılıyor.

5- Seçim beyannamesi ile aday tanıtımı birlikte yapılacak.

6- Yeni yüzyıl Türkiye Yüzyılı perspektifine uygun bir seçim beyannamesi yayınlanacak. 

7- AK Parti’de milletvekili listelerinde değişiklikler bekleniyor. Ama bu yüzde 60-70 seviyesinde değil. Yüzde 40’ın biraz üzerinde olabilir deniliyor.

8- Milletvekili listelerine girmeyenlerin yerel seçimlerde belediye başkan adayı olarak değerlendirilmesi gündemde.

9- Teşkilatlardan milletvekili adayı olacaklar ya da seçimde yeterince performans göstereceği düşünülmeyenler istifa ettirilecek. Teşkilatların önemli oranda korunması düşünülüyor.

ERDOĞAN SEÇİLİYOR

10- Cumhurbaşkanlığı seçiminde muhalefet ortak aday çıkarsa da çoklu adayla girilse de Erdoğan açısından bir risk gözükmüyor. Erdoğan, Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ya da Mansur Yavaş’la yarıştığı takdirde ilk turda ama farklı oranlarda seçimi kazanıyor.

11- Cumhur İttifakı’nın Parlamento’da da çoğunluğu sağlaması için çalışılıyor. AK Parti’nin 300’ün üzerinde milletvekili çıkarması için çaba gösteriliyor.

BAKANLAR SEÇİME GİRECEK

12- Bakanların, milletvekili adayı olması düşünülüyor. Bakanlar seçim bölgelerinde sürükleyici oluyor. Erdoğan’ın Kabine’de devam ettirmek istediği isimleri milletvekilliğinden istifa ettireceği söyleniyor. 2018 seçimlerinde Berat Albayrak, Abdulhamit Gül, Mevlüt Çavuşoğlu ve Süleyman Soylu milletvekili seçilip daha sonra istifa etmişlerdi.

Cumhurbaşkanlığı seçimi anketlerine de oran vermeden değinen Selvi'nin yazısı ise akıllara bir süre önce Erdoğan’ın kendisine ve Ahmet Hakan’a canlı yayında söylediği gereğini yapma sözünü getirdi.
 

Editör: Yadigar Hanım