Uluslararası Cittaslow Birliği’ni duydunuz mu?

Kısa bir özet geçelim;

‘Citta’ kelimesi italyanca şehir demek.

‘Slow’ kelimesi de ingilizce yavaş, yavaşlamak anlamlarında kullanılır.

Citte ve Slow kelimelerinin birleşimi ile de ‘sakin şehir’ akımı oluşuyor.

Sakin şehir aslında şu anlamda kullanılıyor; yaşamaktan zevk alma, yaşamaktan zevk alınacak hızda yaşama ve yaşam kalitesini yükseltme.

Dünya’da 30 ülkede 278 kente yayılan bu moda akım ‘Uluslararası Cittaslow Birliği’ yani sakin şehir olarak geçiyor. Bu listede Türkiye’den 22 adet ilçe bulunuyor. Aday listesinde de 8 ilçenin adaylık süreci devam ediyor.Türkiye’den listeye dahil olan ilk ilçe İzmir’in Seferihisar ilçesi oldu.

Sırasıyla listeye giren diğer ilçeler şu şekildedir; İzmir'in Seferihisar ve Foça, Muğla'nın Akyaka ve Köyceğiz, Isparta'nın Eğirdir ve Yalvaç, Bolu'nun Göynük ve Mudurnu, Bitlis'in Ahlat, Malatya'nın Arapgir, Antalya'nın Finike, Sinop'un Gerze, Çanakkale'nin Gökçeada, Ankara'nın Güdül, Şanlıurfa'nın Halfeti, Bursa'nın İznik, Erzincan'ın Kemaliye, Ordu'nun Perşembe, Artvin'in Şavşat, Erzurum'un Uzundere, Kırklareli'nin Vize ve Aydın'ın Yenipazar ilçesi.

Aday olan listeler ise şu şekildedir;

Kastamonu'ya bağlı Daday, Karabük'ün Eflani, Aksaray'ın Güzelyurt, Samsun'un Yakakent, Çanakkale'nin Bayramiç, Eskişehir'in Sivrihisar, Tekirdağ'ın Şarköy ve Bilecik'in Osmaneli ilçesi.

Cittaslow Listesine girmek için neler gereklidir?

-Seçilecek olan kentin özgün bir yapısı olmalı.

-Gelenek ve görenekleri olmalı.

-Sevilen yerel yemekleri olmalı.

-Tarihsel kimliğinin korunması mümkün olmalı.

Editör: Zuhal Ömür Tarakçı