Uzmanlar, olduğumuz yaştan daha olgun gözükmenin osteoporoz, işitme kaybı ve katarakt gibi yaşla ilgili rahatsızlıklara yakalanma riskinin yüksek olduğunu açıkladı. Araştırma ise Hollanda merkezli Rotterdam Erasmus Üniversitesi Tıp Merkezi’nden.

Bilim insanları, sadece yüz fotoğraflarını esas alarak 50 ila 90 yaşları arasındaki 2.700 insanın yaşı için tahminler yürüttü ve bu insanların herhangi bir hastalığa eğiliminin olup olmadığını ortaya çıkarmak için onlara hastalıkları soruldu.

Bu sorularla birlikte de asıl yaşlarından beş yaş daha genç görünen katılımcıların daha iyi düşünme becerilerine sahip olduğu ortaya çıktı. Öte yandan katarakt gibi rahatsızlıklara yakalanma olasılıkları da dörtte bire kadar daha az.

British Journal of Dermatology’de yayınlanan bu araştırmada yer alan Profesör Tamar Nijsten, “Başka bir deyişle, olduğunuzdan daha genç görünüyorsanız, organlarınızın, bedeninizin ve zihninizin sağlığı muhtemelen bunu yansıtacaktır.”

“Genç görünmek ile yaşa bağlı çeşitli yaygın sağlık sorunları arasındaki bağlantıyı özellikle araştırdık ve genç görünümün daha düşük sistemik yaşlanma ölçümleriyle bağlantılı olduğunu bulduk.”

“Araştırmamız, muhtemelen genetik, UV’ye maruz kalma veya sigara içme gibi olağan yaşam tarzı faktörlerinin ötesinde bir şeyler olduğunu açıkça gösteriyor.” İfadelerini aktardı.

Editör: Dicle Doğan