Adına her ne kadar ‘Cumhurbaşkanlığı Sistemi” denilse de, bana göre; ‘Başkanlık Sistemi’ vatana, millete hayırlı uğurlu olsun.

Başkanlık sistemi birçok ülkede uygulanan bir sistem ancak Türkiye’de uygulanmaya konulacak olan Başkanlık sisteminin Dünya’da başka bir örneği yoktur. Dünya’da uygulanan başkanlık sistemlerinin en azından başkanı uygulamanın tek yetkilisi olmaktan çıkaran, baskı ve fren sistemleri mevcuttur.

İnşallah yaşayarak göreceğiz ki bu yeni sistem Türk Milletini kutuplaştırmaktan, ötekileştirmekten ve ayrıştırmaktan kurtaran bir yönetim anlayışı olmasını temenni ediyorum. En azından bunu temenni etmek hepimizin görevidir. Eğer baskı ve fren yapabilecek bir mekanizmayı oluşturamazlarsa geçmişte olduğu gibi güç zehirlenmesine sebep olacak ve ülkemiz için sonucu da hiç hoş olmayan bir yöne gidileceği gibi bir endişeye işaret etmek istiyorum.

Ak Parti’yi ve dolayısı ile Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı başarısından dolayı tebrik ediyorum. Bu başarı belki CHP’liler için sürpriz sayılabilir ama benim de içinde bulunduğum sağ kitle için sürpriz sayılamaz. Ancak bu seçimin en büyük sürprizini Milliyetçi Hareket Partisi yapmıştır. Çünkü içinden yeni bir parti yani ‘İYİ PARTİ’ gibi bir parti çıkmış oylarını büyük oranda bölmüştür. Tüm anket şirketleri tarafından MHP’nin oy oranı 5-6 gibi gösterilmesine rağmen bugün yapılan seçimde yüzde 12’ye yakın bir oy alması gerçekten büyük bir sürpriz olmuştur.

MHP’nin bu başarısını biraz analiz edersek şöyle bir tablo çıkıyor. Evet İYİ PARTİ gerçekten MHP’nin yüzde 70’e yakın bir oy kitlesini alıp götürmüştü. Ancak İYİ PARTİ kuruluşundaki o rüzgarı, o heyecanı devam ettiremedi. Divanda ve diğer organlarında yanlış görevlendirmelerle ve o görevlilerin Türkiye çapında yaptığı yanlış atama ve yönlendirmelerle MHP’den gelen oyların büyük bir kısmı küstürüldü. Artı Milletvekili listelerinde layık olanların beklentilerine cevap verilemedi. Bir küskünler ordusu da burada yaşandı. Dolayısı ile İYİ PARTİ yüzde 10 civarında bir oy alabilmiştir. Halbuki kamuoyundaki beklenti İYİ PARTİ’nin yüzde 17-18, Genel Başkan ve Cumhurbaşkanı Adayı Meral Akşener’in de yüzde 23-24 civarında oy alacağı bekleniyordu. Ancak saydığımız hatalardan dolayı sonuç bu olmuştur.

Peki MHP nereden bu kadar oy aldı derseniz; hatırlarsanız 7 Haziran seçimlerinde MHP 80 Milletvekili kazanmıştı. Ancak seçim sonucunda hiçbir parti tek başına iktidar olamayacağı için mutlaka koalisyon olmak zorunda idi. Daha ilk gece Sayın Devlet Bahçeli çıktı erken seçim ne zaman olacaksa olsun dedi ve iktidar ortağı olmamak için elinden geleni yaptı. Ve 1 Kasım erken seçim kararı alındı. Devlet Bahçeli’nin parti listelerinde yaptığı ince ayar sonucunda MHP 7 Haziran’da kazandığı 80 Milletvekilinin yarısını yani 40 Milletvekilini Ak Parti’ye hediye etmiş oldu. Dolayısı ile 2.5 milyon oyu Ak Partiye yönlendirilmişti. Tahmin ediyorum büyük bir ihtimaldir. 1 Kasım seçimlerinde Ak Partiye giden 2.5 milyon oy tekrar MHP’ye dönmüştür. Dolayısı ile İYİ PARTİ’de aradığını bulamayanların da MHP’ye geri dönmesi ile bu sürpriz sonuç ortaya çıkmıştır. Olay budur.

Sonuç olarak şunu diyebilirim ki; Bu seçimin en büyük sürprizini Milliyetçi Hareket Partisi yapmıştır. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kazanması bir sürpriz sayılmamalıdır. Kendisi zaten güçlü bir liderdi. Devletin tüm imkanları elinin altında. Bu sonuç gayet normaldir diye düşünüyorum. Bu seçimler sonucunda kazanan milletvekili düzeyinde birkaç isim hariç TBMM’de kaliteli bir Milletvekili kadrosu olacağını düşünüyorum. Bu seçimin sonuçları vatanımıza, milletimize hayırlı uğurlu olsun. Yeni dönemde Sayın Cumhurbaşkanımıza da başarılar diliyorum.

NE MUTLU TÜRKÜM VE MÜSLÜMANIM DİYENE, VE DİYEBİLENE