Kayseri Olay köşe yazarlarından Osman Çiftçi'nin yayınlanan yazısında Meral Akşener'in başkanlığında kurulacak olan yeni parti Kayseri'de nasıl bir karşılık bulacak sorusu siyasi kulislerin en çok merak edilen ve konuşulan konularına cevap verdi.

Meral Akşener'in Partisi Kayseri'de Ne Yapar?

Olay artık MHP içi bir muhalefet hareketi olmaktan çıktı ve yeni bir siyasi parti için çalışmalar olanca hızıyla sürüyor.

Kayseri'de de bu konuda heyecanlı bir bekleyiş hakim. Yeni partinin biran evvel kurulmasını sabırsızlıkla bekliyor çoğu kişi...

Kayseri'de edindiğim izlenim şu; Meral Akşener'e karşı MHP camiasından ciddi bir yöneliş var ama sadece MHP'den değil CHP ve AKP'den de Meral Akşener'in kuracağı partiye önemli derecede yöneliş var. Hem de öyle azımsanacak, küçümsenecek gibi değil...

Siyasi iktidarın değişmesi gerektiğini düşünen, bu konuda MHP, Saadet ve CHP'de bir umut göremeyenlerden, AK Parti içinde yer almış olan merkez sağcı diye bilinenlere kadar birçok kesim sabırsızlıkla bekliyor.

Meral hanımın partisinin Kayseri ayağında kimler var, hangi isimler öne çıkıyor sorusuyla sık karşılaşıyorum.

Beliren isimlerden sözedecek olursak; Parti içi muhalefetle hareket ettiği için MHP'den ihraç edilen Kayseri Milletvekili Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu yeni kurulacak olan partinin etkin isimlerinin başında geliyor malûmunuz.

Erciyes Üniversitesi'nden emekli olan Kayseri kamuoyunun yakından tanıdığı Prof. Dr. Abdülkadir Yuvalı'nın yeni partinin tüzüğü için çalışan isimler arasında yeraldığı geçtiğimiz günlerde yaygın basına sızan listede görüldü.

MHP Kocasinan Belediye Meclis üyeleri Metin Cihan ve Seyfi Coşgun, MHP'den istifa edip yeni partiye katılacaklarını basına açıkladılar.

Cihan ve Coşgun'a gerek MHP İl Başkanı Baki Ersoy gerekse MHP Kocasinan İlçe Başkanı Hacı Ali Doğan sert tepkiler gösterdi.

Her iki ismin de MHP'den ihraç edildiği açıklandı.

Bu tepkilerle MHP'den yeni parti oluşumuna yöneliş için bir ön alma hedefleniyor.

Ülkücü Hareket'in içerisinde doğup büyümüş insanlar için MHP'den kopmak öyle kolay bir iş değil. Buna rağmen ve tepkilere rağmen "başka çare kalmadı" düşüncesinin de muhalif çevrelerde yoğunluk kazandığını söyleyebiliriz.

Ele güne karşı "MHP'den koptuk" diyemese bile "Akşener'e dışarıdan da olsa destek vereceğini" söyleyenleri de dinliyorum.

MHP içinde muhalefet hareketi iken Meral Akşener, Koray Aydın gibi isimlerden yana tavır sergileyen MHP'lilerden şimdi "partimiz MHP'dir, ülkücünün partisi MHP'dir" diyenler de var, tamamen sıtkını sıyırmış olanlar da var.

Aslında yeni parti ile ilişkilendirilerek yazılabilecek çok isim var ama şu ana kadar beliren öne çıkanlar bu isimler.

Yoksa yeni parti saflarında yer alacak MHP cenahından etkili ve yetkili çok sayıda isim sıralayabiliriz.

MHP'nin yanısıra CHP ve AK Parti cenahında siyaset yapmış, geçmişte Anavatan Partisi Doğru Yol Partisi gibi partilerde etkin görevlerde bulunmuş isimler de kulislerde konuşuluyor.

Yeni partinin il başkanlığına 17-18 isim geçiyor mesela... Abartmıyorum, hatta 20'nin  üstüne bile çıkabilir bu sayı.

Yeni oluşumda teşkilâtlanmayı Koray Aydın'ın yapacak olması yönetim kademelerinin ağırlıklı olarak MHP cenahından şekilleneceği gibi bir kanaat oluştursa da il başkanı olmak için Akşener ve Aydın ile temasa geçen isimlere baktığımızda MHP'den ziyadesinin de olduğunu görmek mümkün.

Bu isimler ki her biri siyaset sahnesinde değişik siyasi partilerde aktif görevlerde bulunmuş kişiler.

Elbette ki başlı başına Meral Akşener ismine ciddi bir yöneliş var, Meral hanımın çıkışlarını görenlerin yönelişleri de ayrıca bir anlam ifade ediyor ama yeni partinin kurucuları arasında kimler var, Kayseri'den kimler kurucular arasında bulunacak, genel merkez yönetiminde Kayserili olacak mı, partinin il ve ilçe başkanları kim olacak gibi soruların cevapları yeni parti için hayati önem taşıyor.

Siyasetin tanınmış bilinen isimleri tamam ama şöyle de bir durum var; vatandaş yeni yüzler de bekliyor.

AK Parti'nin kurulduğu dönemi andıran benzer bir süreç...

Sancılı mı sancılı...

AK Parti gibi sandıkları patlatır mı bilinmez ama bir hareket hem de yoğun bir hareket var bakalım.

Vatandaştaki yansımaya paralel olarak doğru bir yapılanma sağlanırsa ve parti tutarsa sandıklar patlayabilir, tutmazsa merhum İsmail Cem'in Yeni Türkiye Partisi gibi parlar ve söner.

Yeni parti kulisleri gittikçe hareketlilik kazanırken bize, "memleketimiz milletimiz için hayırlısı ne ise o olsun." demek düşer.

Gelişmelerin takipçisi olacağız...

Editör: TE Bilişim