23 aylık zorlu bir süreçten sonra  nihayet  Meral Akşener’in yeni partisinin  kuruluşuna şahit oluyoruz. Yeni partinin logosu belli “ mavi zemin üzerine. sarı güneş” bayağı iyi tasarlanmış güzel bir logo olmuş.
Mavi yüksek hedefleri ifade eden klâsik bir Türk rengi,güneş ise sonsuz ve tükenmez bir ışık ve güç kaynağını ifade etmesi açısından çok anlamlı olsa da ilk bakışta “güneşin olduğu yerde ampulün hükmü olmaz” gibi bir algıda yaratıyor ki bu da yeni partinin iddiasının ne denli   büyük olduğunu ortaya koyuyor.

Kurucular kurulu baştan 75 kişi olarak düşünülmüşken sonradan talepler çoğalınca 100 daha sonra 150 ve sonuçta taleplerin yerini ısrarlar alınca 200 olarak açıklandı.
Kurucular kurulu üzerinden aşırı değerlendirmeler yapmayı anlamsız buluyoruz.

Fakat yuvarlak ve kaba hatlarıyla şunu söyleyebiliriz ; Kurucular kurulu listesinde gerçekten fevkalâde yeterli ve toplumun beğenisini kazanmış isimlerin yanında ilerideki günlerde toplumun tanıdıkça içlerindeki cevheri  fark ettikçe  benimseyebileceği genç yeteneklerin de varlığını memnuniyetle gördüğümüz gibi  ,toplumun kaderini değiştireceğiz iddiasıyla ortaya çıkan bir partinin vitrininde bu da olur mu, hayret o burada ne arıyor diyebileceğimiz isimleri de görüyoruz. 

Baştan söylediğimiz gibi haddizatında kurucular kurulu üzerinde  aşırı hassas değerlendirmeler yapmayı gereksiz buluyorum. 

Zira  kurucular kurulu bir icra organı değil ve geçmişten bu güne gelmiş geçmiş tüm partilerin kurucular kurulu listesi öyle hassas dengeler gözetilerek hazırlanmış değildiler. 

Kimse bu kurucular kurulu listesinin ülkenin  milli düşünce itelijansiyasının en elit toplulukları olarak nitelendirebilir mi ?  Ama her şeye rağmen 

biz  bu noktada Meral hanımın partisinin ortaya bir farklılık koymasını bekliyorduk , olmadı fakat bu o kadarda önemli değil kanaatindeyim ki şu misalle bu konuyu pekiştirelim;  yakın geçmişte kurulan partilerin örneğin AKP'nin kurucular kurulundan bir çırpıda 10 ismi kim sayabilir? 

Ve   AKP  kurucular kurulu listesinde öylesine anlamsız ve yetersiz isimler vardı ki inanın saymakla bitmez! 

Onun için biz kurucular kuruluna değil yeni partinin programına ve o programı uygulamaya koyacak icra  organlarına bakarak ileride daha iyi değerlendirmeler yapabileceğiz. 

Şimdilik ana hatlar üzerinde konuşacak olursak partinin programı sekiz ayrı bölümden oluşuyor. İyi bir Türkiye-Demokrasi ve hukuk-Toplum-iç ve dış düvenlik -kurumlar-  Kamu yönetimi Dış politika ve Hedefler  diye ayrılan bölümlerde yeni partinin ana hatlarıyla Türkiyeye bakışı ve nasıl br Türkiye düşündükler ve uygulayacakları yöntemlerle nasıl bir Türkiye hedefledikleri ortaya koyuluyor. 

Bu arada yeni partinin sloganı da program içinde yer alıyor " Türkiye İyi Olacak "

Parti programının ilk bölümü olan Türkiye iyi olacak bölümünde geçmişteki ortak değerlerimize vurgular yapılıp hakça paylaşan adaletli dağıtan, zalimin değil mazlumun yanında olan,  farklılıklarımızı değil ortak yanlarımızı ortaya çıkaran , birlikte yaşamayı başarabilen bir yönetim ve  milleti hedefleyen "Türkiye iyi olacak"  bölümünden sonra ilkeler kısmında açıklık şeffaflık , hesap verebilir olmak, pozitif siyaset ,  eleştiriye açık olmak, özgür düşünce, milliyetçiliği ekonomik ve kültürel alanlara taşımak, farklılıklara saygı, somut hedefler konuları işleniyor. 

Amaçlar bölümünde Demokratik lâik cumhuriyet ilkeleri vurgulanıp demokratik üniter yapıyı korumak , parlamenter sistemi yaşatmak,  denge ve kontrol sistemi gözetilip bozulan kuvvetler ayrılığını tesis etmek , mülkiyet hakkı , , inançlara saygı ve ifade özgürlüğü, bağımsız ve tarafsız  ve adil yargı,  yolsuzluklarla  tam ve etkin mücadele başlıklarının görüyoruz. 

Programın hedefler bölümünde ise  hayli iddialı hedefler yer alıyor Ana hedef dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri haline gelmek.. İlk beş yıl içinde 14500 dolar fert başına milli gelir ortalaması, bir eğitim seferberliği,  küresel refahta ilk 40 ülke içinde olmak,  Pisa kriterlerinde ilk 20 içinde olmak, ortalama 1000 dolar harcayan yıllık 50000 turist, 150000 hektar yıllık ağaçlandırma, ilk 5 yılda işsizliği %8 in altına indirmek , teknolojide endüstri devrimi, Basın özgürlüğü konusunda AB standartlarını hemen uygulamak, gençliğin ve kadının  pozitif enerjisini hayatın tüm alanlarında hissettirmek  olarak inceleniyor.  En önemli iki hedef ise  ilk bir yıl içinde yeni bir anayasa ile parlamenter sisteme dönmek ve  demokratik bir siyasi partiler yasası çıkarmak  ve Türkiye Cumhuriyeti pasaportunu lâyık olduğu değere kavuşturmak   olarak göze çarpıyor. 

Programın tamamı hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmadan detaylı yorum yapmamız her halde beklenemez. 

Tamamını inceledikten sonra bu konuya detaylı olarak gireceğiz. Fakat bizce program kadar insan faktörü yani  uygulayıcılar , kadrolar önemlidir. Biz umutluyuz kervan yolda düzülür diyoruz ve zaman içinde bu günkü yüzlerin bir çoğunun esamelerini bile hatırlamazken yeni ve pozitif enerji yüklü yepyeni kadrolar göreceğimizi umut ediyoruz. 

Ve özellikle belirtiyoruz ki  son 15 yılın baskı ve olumsuzluklarından bunalan kitleler Meral hanımın güçlü aurasının "çekim gücünün" etkisi altına girip güneşi ışığı bulmak için son umut olarak Meral hanımı gördükleri bu ortamda  , Meral hanım kervanını kısa zaman sürecinde yolda hassasiyetle seçerek düzme zorluğunu hissedecektir.  Ve bu konuda elini çabuk tutmalıdır zira tespitlerimize göre  2019 Mart'ta  Başkanlık, parlamento ve belediye seçimleri birlikte yapılacaktır.