SGK ile anlaşmalı özel sağlık kuruluşları ile vakıf üniversitelerindeki yaklaşık 50 bin hekim ve diş tabibinin tıpkı esnaflar gibi 4B sigortalı (Bağ-Kur) sayılmasına yönelik AKP milletvekillerinin hazırladığı kanun teklifi önümüzdeki günlerde Meclis'e gelecek.

Tasarının yasalaşması halinde serbest meslek erbabı statüsü kazanacak olan 'uzman hekim', 'hekim' ve 'diş hekimleri' şirket kurup fatura kesmek zorunda kalacak. Stopaj, sigorta pirimi, gelir vergisi, mali müşavirlik ve personel giderlerini kendi karşılayacak olan doktorların kazançları böylece yaklaşık yüzde 40 eriyecek. Bu hesaba göre bir hekimin yıllık cirosunun 1 milyon TL olduğu varsayılırsa bunun 400 bin TL'si farklı isimler altında kesilen vergi, üyelik, sigorta primi gibi zorunlu kalemlere gidecek. Devlet 'esnaf' yaptığı doktorlardan böylece yıllık 12 milyar liraya yakın bir gelir elde edecek.

İZİN VE TAZMİNAT YOK

Diğer yandan sigortalı işçi (4A) gibi yıllık izin, fazla mesai ve diğer yasal izinlerin yanı sıra kıdem, ihbar tazminatı hakkına da sahip olamayacak. Ameliyatlarda oluşabilecek bir soruda ise hastaneye değil 'esnaf' yapılarak hizmet alınan hekime dava açılacak. Doktorlar ayrıca Başhekim'e değil belirlenen idari personele karşı sorumlu olacak. İşveren konumundaki özel sağlık kuruluşları ise idari personel haricinde personel çalıştırmak zorunda kalmayacak, ameliyat ve tedavi süreçlerindeki hatalardan dolayı sorumlu tutulamayacak ve dava açılamayacak. Emeklilik için 5 yıl daha fazla prim ödeyip tazminat, yıllık izin gibi hiç bir sosyal haktan da faydalanamayacak. Hekimler, yapacakları işlem başına ücret alacakları için de hastalar bir süre sonra müşteri haline dönüşecek.

'SATIŞ' EKONOMİSİ

Ekonomist Prof. Dr. Hüsnü Erkan, üretimin değil tüketimin öne çıktığı ekonomilerde rant ve vergilerin kamu kaynağı yaratmak adına kullanıldığını vurguladı. Türkiye'de tükenen kaynaklar nedeniyle yeni kaynak arayışına girildiğini açıklayan Erkan, “Devlete ait kamu kurumları ve vatandaşların geleceği zaten satılmıştı. Tarım bitirip ülkemize ait doğal güzelliklerin de satılması yeterli gelmemiş olacak ki şimdi de bir anlamda sağlık çalışanlarını sağlık kurumlarına satıyorlar” dedi. Bu sistemin diğer meslek çalışanlarına da ilerleyen süreçte uygulanma ihtimalinin yüksel olduğunun altını çizen Prof. Dr. Erkan, tüm çalışanların bir süre sonra 'şirket sahibi' olmak zorunda kalabileceğine dikkat çekti. Hekimlerin zaten hedefte olduğunu kaydeden Erkan, “Bu yapıyla hükümet kendisine destek olan özel sağlık kuruluşlarına da destek vermeyi planlıyor” diye konuştu.

'TUZAK KURUYORLAR'

Dr. Ergun Demir (Sağlık Emekçileri Sendikası İzmir Şube Başkanı): Aslına bakarsanız bir süredir özel hastanelerde çalışan doktorlara şirket kurduruluyor. Özel hastane sahipleri de sanki bu doktorlardan hizmet almış gibi işlem yapmaya başladılar. Fakat Maliye Bakanlığı bunu fark edip  hastanelere ceza yazınca, sistemi yasa mevzuata oturtmak ve kesilen cezaların iptal edilmesini sağlamak için bu çalışma yapılıyor. Hekimleri kamu hastanelerinden uzaklaştırıp özele sevk ederlerken bir yandan da bu tür tuzaklar kuruyorlar.

Kaynak: Dokuz Eylül

Editör: TE Bilişim