Ek bütçe kanunu ile gelen zamların ilk yansıması petrol ve doğalgaz ürünlerine oldu. Ek bütçede öngörülen ÖTV geliri ile bu kalemden 6 ayda yapılan tahsilat tutarlarına göre, petrol ve doğalgaz ürünlerinde yeni ÖTV artışı beklenirken, önümüzdeki dönemde Özel İletişim Vergisi ile Konaklama Vergisi'nde de yüksek oranlı artış olabileceği bildirildi.

Ekonomim'in haberine göre, petrol ve doğalgazdan alınacak ÖTV kaleminde ek bütçe dahil olmak üzere toplam 198,4 milyar lira olması bekleniyor. Haziran sonu itibarıyla bu kalemden yapılan tahsilat 39,8 milyar lira düzeyinde olurken, hedefin tutması için 158,5 milyar liralık daha tahsilata ihtiyaç olduğu hesaplandı. Torba kanun teklifinde petrol ürünlerinden alınan ÖTV tutarını 5 katına kadar artırma yetkisi verilen Cumhurbaşkanı hafta sonu çıkan düzenleme ile bu yetkinin 2 katına kadar olan kısmı kullandı.

ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ’NDE İKİ KATINDAN FAZLA TAHSİLAT DAHA YAPILACAK

Düzenleme ile GSM ve internet hizmetlerinden alınan Özel İletişim Vergisi (ÖİV) kaleminde ek vergi dahil toplam 22,2 milyar liralık gelir bekleniyor. Yılın ilk 6 ayında 6,2 milyar liralık tahsilat yapıldı. Bu hesaba göre yılın kalan kısmında şu ana kadar yapılan tahsilatın iki katından fazla tahsilat yapılması gerekirken, bunun bir kısmının ürün fiyatına, bir kısmının da vergi oranında yapılacak artıştan karşılanabileceği bildirildi.

KONAKLAMA VERGİSİNDE AÇIK 7 MİLYAR TL

Konaklama vergisi kaleminde 2,3 milyar lira ile başlanan bütçeye, ek bütçe ile 5,7 milyar lira daha eklenerek toplam hedef 8 milyar lira olarak belirlenmişti. Haziran ayı sonu itibarıyla 991 milyon lira konaklama vergisi tahsil edilebildi. Hedefe ulaşılamadığı için bu kalemde de yılın ikinci yarısında artış bekleniyor,

Dayanıklı tüketim mallarında ise şu ana kadar alınması öngörülen 58,1 milyar liralık ÖTV’nin 24,3 milyar liralık kısmı tahsil edilebildi. Hedefe ulaşabilmek için yılın ikinci kısmında bunun yüzde 40 fazlasının daha tahsil edilmesi gerekiyor.

Editör: Yadigar Hanım