Merkezi İngiltere olan fiyat karşılaştırma firması Compare the Market, 21 ülkenin rüzgâr, güneş, hidroelektrik ve biyoenerji gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına 2019 yılında yaptığı yatırımları inceleyen bir araştırma yaptı.

Yapılan araştırma Almanya'nın, Avrupa Birliği yenilenebilir enerji ve iklim eylem hedeflerini yerine getirme çabalarının bir parçası olarak yenilenebilir enerjiye büyük yatırımlar yapan ve temiz enerji kullanımının en yüksek olduğu birinci ülke konumunda olduğunu ortaya çıkardı.

Smart Energy’den edinilen bilgilere göre, kömür kullanımını azaltmak için çalışmalar yürüten ülkede ilk kez 2019 yılının ilk yarısından itibaren yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payı termik ve nükleer santralleri geride bırakmış oldu.

Listede kendisine ikinci sırada yer bulan İngiltere’de ise, 2019 yılında rüzgâr enerjisi ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 40’ından daha fazlasını karşıladı.

2018 yılında ise İngiltere’de, 1970’ten bu yana kadar kömür kullanımında yüzde 96’lık oranda ciddi bir düşüş geçekleşti ve ülkenin farklı enerji kaynaklarını kullanmaya yöneldiği anlaşıldı.

Araştırma sonuçlarında Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynakları kullanımında ilk 10'a giren ülkeler sıralamasında kendisine yer bulmayı başardı.

Listede 8. sırada olan ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu Yenilenebilir enerji kullanımı oranında en iyi 10 ülke şu şekilde sıralandı:

yenilenebilir enerji sıralaması

Editör: Bumin Kağan Muti