Alaçam'da madencilik projesine tepki: 'Doğamıza sahip çıkmalıyız'
Samsun'un Alaçam ilçesinde, Dürtmen Dağı'nda planlanan siyanürle altın arama ve madencilik faaliyeti, CHP'li yöneticiler, çevre platformu ve vatandaşlar tarafından protesto edildi. CHP Alaçam İlçe Başkanı Fuat Canbaz, yaptığı basın açıklamasında, ülkenin çeşitli bölgelerinde yaşanan doğa katliamlarına benzer bir durumun Alaçam'da da yaşanabileceği uyarısında bulundu. Canbaz, yabancı şirketlerin aslan payını alıp, doğayı tahrip ettikten sonra çekip gitmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Canbaz, madencilik faaliyetinin bölgedeki iklimi değiştireceğini, suları kirleteceğini ve insan sağlığı için tehlikeli olan siyanür kullanımının risklerine dikkat çekti. 'Madencilik araştırmasına ve işletilmesine izin vermeyeceğiz' diyen Canbaz, Alaçam halkının bu projeye karşı olduğunu açıkça belirtti. CHP Samsun Milletvekili Murat Çan ise Alaçam halkının yanında olduklarını ve çevrenin korunması için gerekli siyasi gücü kullanacaklarını ifade etti.
Samsun Çevre Platformu Sözcüsü Adnan Korkmaz, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nün (MAPEG) maden sahalarının yönetimini elinde bulundurmasının ve firmaların MAPEG başvurusuyla maden sahalarını kamulaştırabilmesinin risklerine dikkat çekti. Korkmaz, İliç faciasına benzer bir durumun yaşanabileceği ve atıkların bölge halkı için büyük tehlike oluşturabileceği uyarısında bulundu. Korkmaz, toprak ve su kaynaklarının zehirlenebileceğini belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.