Araban'da sarımsak hasadı başladı: 40 bin ton rekolte bekleniyor

Araban'da sarımsak hasadı başladı: 40 bin ton rekolte bekleniyor
Gaziantep'in Araban ilçesinde başlayan sarımsak hasadında 40 bin ton rekolte beklenirken, üreticiler ile tüketiciler arasındaki fiyat farkı ve aracıların rolü gündeme geldi.

Gaziantep'in Araban ilçesinde, Türkiye'nin önemli sarımsak üretim merkezlerinden birinde, hasat sezonu başladı. 30 bin dönüm alanda ekimi yapılan ve 40 bin ton rekolte beklenen sarımsak hasadında, 10 bin tarım işçisi görev alıyor.

Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun, geçen yıla göre rekoltede yüzde 30'luk bir artış olduğunu, tarlada kilogram fiyatının 55 ile 70 TL arasında değiştiğini, ancak marketlerde 150-200 TL'ye satıldığını belirtti. Hasada katılan işçiler, günlük 1000 ile 2500 TL arasında kazanç sağlıyor.

Altun, Araban sarımsağının aroması, iriliği ve uzun raf ömrüyle tercih edildiğini, bu nedenle ekim alanlarının genişlediğini vurguladı. Üreticilerin ucuz fiyata sattığı sarımsağın tüketiciye pahalıya ulaşmasından dolayı aracıların aradan çıkarılması gerektiğini ve devletin bu konuda müdahale etmesi gerektiğini söyledi. Sarımsak üreticileri Tahir Öztürk ve Kadir Öztürk de aracıların sorunun temelini oluşturduğunu ve kaliteli Araban sarımsağının Türkiye genelinde tüketildiğini dile getirdiler.

9462-2.jpg

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.