Bayraktar, Adana'da çiftçilerin sorunlarını dinledi: 'Kuraklık ve don felaketi büyük tehdit'
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Adana'nın Yüreğir ilçesinde çiftçilerle bir araya gelerek sorunlarını dinledi. Daha sonra Doğankent Mahallesi'nde basın açıklaması yapan Bayraktar, iklim değişikliğinin tarım sektörünü olumsuz etkilediğini vurguladı.
Bayraktar, dolu, don, aşırı yağışlar ve kuraklık gibi doğal afetlerin üreticilere büyük zararlar verdiğini belirterek, bu yıl afetlerin sona ermesini beklediklerini ancak iklim olaylarının şiddetinin arttığını söyledi. 44'üncü vilayete geldiğini ve daha önce 43 vilayeti gezdiğini belirten Bayraktar, gittiği tüm bölgelerde ürünlerin ciddi zararlar gördüğünü, özellikle don felaketinin son 30 yılda görülmemiş bir düzeye ulaştığını ve bazı bölgelerde hava sıcaklığının eksi 20 dereceye kadar düştüğünü ifade etti. Bu durumun, alınabilecek tüm tedbirlere rağmen ürünleri korumayı imkansız hale getirdiğini, ülke genelinde 65 ilin don felaketinden etkilendiğini ve Adana'nın da 23 Şubat ve Nisan aylarında don felaketleriyle karşı karşıya kaldığını dile getirdi.
Kuraklık tehlikesine değinen Bayraktar, çiftçilerin yer altı sularına yöneldiğini ancak yer altı sularının da kurumaya başladığını belirtti. Sulama yatırımlarının tamamlanması ve basınçlı sulama sistemine geçişin önemini vurgulayan Bayraktar, suların yüzde 77'sinin tarımda kullanıldığını hatırlattı. Genç nüfusun tarımsal sektörden uzaklaşmasına dikkat çeken Bayraktar, gıda güvenliği için herkesin çiftçinin arkasında durması gerektiğini, giden çiftçilerin ve gençlerin geri dönmemesinin büyük bir sorun olduğunu, 18-32 yaş arası genç nüfusun azaldığını ve çiftçilerin ortalama yaşının 59 olduğunu (kadınlarda 61, erkeklerde 58) söyledi. Gençlerin sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından ödenmesi önerisinde bulunan Bayraktar, bu sayede gençlerin tarım sektöründe kalabileceğini belirtti. (DHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.