CHP'li Dinçer: Maden Kanunu'nda zeytinlikler şirketlere peşkeş çekiliyor
TBMM Genel Kurulu'nda, İYİ Parti'nin zeytinliklerin madene açılmasının araştırılmasına dair önerisi AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi. CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Maden Kanunu'ndaki düzenlemelerin coğrafi işaretli alanların büyük şirketlere devredilmesine yol açtığını belirtti.
Dinçer, zeytinin ölümsüzlüğün ve barışın simgesi olduğunu vurgulayarak, 1939'dan beri yürürlükte olan Zeytin Kanunu'nun 86 yıldır hiçbir iktidar tarafından değiştirilmediğini, ancak mevcut iktidarın bu kanunu değiştirmek için defalarca girişimde bulunduğunu, ancak halkın tepkisiyle geri adım attığını dile getirdi. Mersin'de zeytinliklerin talan edildiğini, kesildiğini ve odun yapıldığını ya da taşınma bahanesiyle yer değiştirmeye çalışıldığını ifade eden Dinçer, bu durumun son derece yanlış olduğunu vurguladı.
Dinçer, zeytin taşımanın yeni ekilen zeytin ağaçlarının on yıl sonra meyve vermesini engellediğini belirterek, Maden Kanunu'ndaki düzenlemelerle coğrafi işaretli alanların şirketlere peşkeş çekildiğini söyledi. Yolların, köprülerin ve hastanelerin verilmesinin ardından, zeytinlik alanlarının da büyük şirketlere verilmek istendiğini belirten Dinçer, 86 yıldır Meclis'te görev yapan milletvekillerinin ve iktidarların buna izin vermediğini, ancak şimdi Limak ve İçtaş gibi şirketlerin çıkarı için bu durumun değiştirilmeye çalışıldığını iddia etti. Mersin'deki köylülerin geçimini zeytinden sağladığını ve zeytinliklerin yok edilmesiyle mahallelerin yıkıldığını belirten Dinçer, bu uygulamaya son verilmesi gerektiğini kaydetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.