Cilo-Sat Dağları'ndaki 20 bin yıllık buzullar eriyor

Cilo-Sat Dağları'ndaki 20 bin yıllık buzullar eriyor
Küresel ısınma, Hakkari'deki 20 bin yıllık buzulların hızla erimesine neden oluyor.

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde bulunan ve uzun yıllar erişimi kısıtlı olan Cilo-Sat Dağları'ndaki 20 bin yıllık buzullar ile Cennet Cehennem Vadisi, son yıllarda artan ilgi görüyor. Türkiye'nin dört bir yanından doğaseverler bölgeyi ziyaret ederken, küresel ısınmanın buzullar üzerindeki etkisi de endişe verici boyutlara ulaştı.

2020 yılında Cumhurbaşkanlığı kararıyla milli park ilan edilen Cilo-Sat Dağları, her yıl yüzlerce doğasever ve dağcıyı ağırlıyor. Son yıllarda bölgedeki huzur ortamı ve havaların ısınmasıyla birlikte ziyaretçi sayısında önemli bir artış yaşandı. Yaklaşık 400 kişilik bir doğasever grubu, rehberler eşliğinde 4 bin 135 rakımlı dağın buzullarını ve Cennet Cehennem Vadisi'ni gezdi ve fotoğraflar çekti.

Coğrafya Öğretmeni ve Yüksekova TEMA Vakfı Temsilcisi Kenan Canan, küresel ısınmanın etkisiyle buzulların hızla eridiğini belirterek uyarıda bulundu. Canan, ziyaretçilerin buzullara basmamaları gerektiğini, çünkü her adımın erimeye neden olduğunu vurguladı. Ziyaretçilerden buzulları uzaktan izlemelerini ve fotoğraflamalarını isteyen Canan, bilinçli bir ziyaretin önemini dile getirdi.

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.