Dicle Nehri'nde Toplu Balık Ölümü: Kirlilik ve Su Seviyesi Düşüklüğü Başlıca Nedenler

Dicle Nehri'nde Toplu Balık Ölümü: Kirlilik ve Su Seviyesi Düşüklüğü Başlıca Nedenler
Diyarbakır'daki Dicle Nehri'nde çok sayıda ölü balık bulunması üzerine uzmanlar, kirlilik ve su seviyesinin düşüklüğünü başlıca nedenler olarak gösterdi.

Diyarbakır'da Dicle Nehri'nde çok sayıda ölü balık bulundu. Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Tarık Çiçek, bu durumu değerlendirdi. Dr. Çiçek, nisan ve mayıs aylarında sıkça görülen bu toplu ölümlerin, havaların ısınmasıyla artan su canlılarının oksijen ihtiyacı ve nehirdeki kirlilikten kaynaklandığını belirtti. Barajların su tutmasıyla nehir yatağına verilen su miktarının azalmasının da önemli bir etken olduğunu vurguladı.

Dr. Çiçek, kış aylarında yeterli yağış olmaması nedeniyle nehir suyunda durağanlaşma ve kirlilik birikimi yaşandığını açıkladı. Havaların ısınmasıyla birlikte canlıların oksijen ihtiyacının artması ve kirliliğin çözünmesi için daha fazla oksijene ihtiyaç duyulması, toplu ölümlere yol açıyor. Bu nedenle, belirli aralıklarla nehre 'can suyu' verilmesi ve nehir yatağının kirletilmemesinin önemini vurguladı.

Çözüm önerileri arasında, vatandaşların bilinçlendirilmesi, evsel su tüketiminin azaltılması, nehir yatağının kirletilmemesi ve tarımsal atıkların kontrolü yer alıyor. 35 yıllık balıkçı Veysi Bozyıl ise, 1990'lı yıllara kadar Dicle Nehri'nin suyunun berrak olduğunu, ancak fabrikaların atık sularının nehre karışmasının durumu olumsuz etkilediğini dile getirdi. Bozyıl, atık sularının denetlenmesi ve arıtılmasının önemini vurguladı.

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.