Eber Gölü'nde flamingolar dron ile görüntülendi
Afyonkarahisar'da kuraklık nedeniyle yüzey alanı yüzde 90 azalan, derinliği 21 metreden 50 santimetreye düşen Eber Gölü'nde bulunan flamingolar, dron ile görüntülendi. Anadolu'da 'allı turna' olarak bilinen ve türkülerde özlem ve dert ortağı olarak sembolize edilen bu kuşların Eber Gölü'ndeki konaklamaları, sonbaharda sona erecek.
Çay, Bolvadin ve Sultandağı ilçeleri arasında yer alan ve geçmişte 125 kilometrekarelik bir alana sahip olan Eber Gölü'nün yüzeyi, kuraklık sebebiyle yaklaşık 12 kilometrekareye kadar küçüldü. Gölün derinliği ise 21 metreden 50 santimetreye kadar azaldı. Bu kuruma nedeniyle Eber sarısı başta olmak üzere 56'sı endemik tür olan 330 bitki türü, Anadolu su kurbağası, benekli kaplumbağa ve sazlık kedisi nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.
Geçmişte Türkiye'nin en büyük 12'nci gölü olarak kabul edilen Eber Gölü'ndeki yüzlerce yüzen ada da kuraklık nedeniyle yok oldu. Bölge halkının 'kopak' dediği, kamış köklerinin topraktan ayrılması ve üzerine toprak birikmesiyle oluşan bu adalar, su seviyesinin düşmesiyle birlikte karayla birleşti. Ayrıca, gölün kıyısında kalan teknelerde ot ve çalılar bitti. Göl kenarındaki 'Gözlem Evi' ise sudan yaklaşık 25 metre uzakta kaldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.