Giresun'da madenciliğe karşı ortak basın açıklaması: 'Yasa geri çekilsin, doğa talanı dursun'
Giresun'da çevre örgütleri, köylüler ve yurttaşlar, yaygınlaşan madencilik faaliyetlerine ve Mecliste görüşülen yasa değişikliklerine karşı ortak bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, "Yasa geri çekilsin, doğa talanı dursun" çağrısı yapıldı ve sık sık "AKP köyümden elini çek" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı.
Dereli Doğa ve Yaşam Derneği ve Giresun Çevre Aktivistleri'nin çağrısıyla yapılan açıklamaya, Çatalağaç Köyü Derneği, Birleşik Emekliler Sendikası, Giresun Ekoloji Aktivistleri, köylüler, yurttaşlar ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) ile Türkiye Komünist Partisi (TKP) katıldı. Açıklamada, Giresun'un dört bir yanında devam eden madencilik faaliyetlerinin doğayı, yaşam alanlarını ve su kaynaklarını tehdit ettiği vurgulandı. TBMM'de görüşülen ve çevreyle ilgili düzenlemeleri kapsayan yasa tasarısının geri çekilmesi istendi.
Giresun ilinin yüzde 85'inin maden sahası ilan edildiğine dikkat çekilen açıklamada, Espiye, Doğankent, Şebinkarahisar ve Dereli başta olmak üzere birçok ilçenin doğasının tehdit altında olduğu belirtildi. Maden sahalarının belirlenmesi için helikopterle keşif yapıldığının altı çizilerek, "Bu topraklar bizim ama kararları masa başlarında başkaları veriyor" denildi. Açıklamada, madencilik faaliyetlerinin kamu yararından uzaklaştığı, yerli ve yabancı şirketlerin zenginleşmesine hizmet ettiği, ÇED süreçlerinin etkisizleştirildiği ve tarım alanlarının madenciliğe açıldığı eleştirildi. 19 Haziran 2025'te TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'na sunulan yasa teklifinin şirket çıkarlarını gözettiği, ormanları, zeytinlikleri, meraları, tarım alanlarını ve korunan alanları madenciliğe açmak istediği belirtilerek, "Bu yasa teklifinde insan yok, çiftçi yok, doğa yok; sadece şirket var" ifadeleri kullanıldı. İklim değişikliğiyle mücadele iddiasıyla hazırlanan yasa tasarısının şirketlere yeni rant alanları açtığı ve karbon ticareti adı altında yeni ayrıcalıklar sağladığı vurgulandı. Açıklamada, doğa ve yaşam için tehdit oluşturan tüm yasa tekliflerinin geri çekilmesi istendi. Tüm siyasi partilere, meslek odalarına, sendikalara ve yurttaşlara çağrıda bulunularak, "Bugün ses çıkarmazsak, yarın çıkarılacak sesin anlamı kalmayacak" denildi. Çatalağaç köylülerinden Soner Aydın ise, bölgedeki maden şirketinin ÇED ihlallerini hatırlatarak, para cezalarının caydırıcı olmadığını ve ruhsatın iptal edilmesi gerektiğini söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.