İSTAÇ: Atıklardan enerji ve 17,5 milyon fide üretimi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İSTAÇ AŞ, Eyüpsultan Odayeri Entegre Atık Yönetim Tesisi'nde çığır açan bir projeyi başarıyla yürütüyor. Evsel atıklardan elde edilen metan gazı, enerji üretimi ve tarımsal üretim için kullanılıyor. Bu yenilikçi yaklaşım, hem karbon emisyonlarını azaltıyor hem de çiftçilere önemli bir destek sağlıyor.
1995-2018 yılları arasında depolanan evsel atıklardan sızan metan gazı, Odayeri tesisindeki enerji santralinde yakılarak elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Oluşan atık ısı ise, modern seralarda fosil yakıt kullanmadan değerlendirilerek sera ısıtmasında kullanılıyor. 2021 yılında 3 bin 216 metrekare ile başlayan sera alanı, 2022 yılında 7 bin 248 metrekareye çıkarıldı. İBB iştiraki İSYÖN AŞ tarafından bu seralarda yılda ortalama 17,5 milyon fide yetiştiriliyor ve İstanbul genelindeki çiftçilere ücretsiz dağıtılıyor.
Metan gazının enerji üretimi için kullanılması, eşdeğer miktarda fosil yakıt kullanımını ortadan kaldırıyor ve İstanbul'un karbon nötr şehir olma hedeflerine önemli katkıda bulunuyor. Bu uygulama, çevreci enerji dönüşümü, atık yönetimi ve tarımsal destek politikalarını birleştirerek döngüsel ekonomiye örnek teşkil ediyor. İSTAÇ'ın bu projesi, 2021 yılında SÜT-D tarafından Düşük Karbon Kahramanı seçildi ve 2024 yılında TULİP Sürdürülebilirlik Merkezi tarafından “Erişilebilir ve Temiz Enerji” kategorisinde “Farkındalık Yaratan Kurum” ödülüne layık görüldü.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.