İzmir'de orman yangınları hava kalitesini olumsuz etkiledi: Konak'ın 12 katı büyüklüğünde alan yandı
Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Arzu Yücel, İzmir'de ve Türkiye genelinde artan orman yangınları ile geri dönüşüm tesislerindeki plastik yangınlarının hava kalitesini olumsuz etkilediğini belirtti. Yangınlar sırasında atmosfere yayılan PM2.5 partikülleri, organik karbon, elementel karbon ve potasyum gibi bileşenler, solunum ve kalp-damar hastalıkları riskini artırıyor. Yücel, iklim değişikliğinin yangınların sıklığını, şiddetini ve süresini artıracağını, küresel yangın sezonunun yüzde 20 uzadığını vurguladı.
25 Haziran'da Foça Ilıpınar'da başlayan ve Aliağa, Bornova, Menderes, Seferihisar, Çeşme, Urla, Ödemiş gibi birçok bölgeye yayılan yangınlarda yaklaşık 30 bin hektar alan zarar gördü. Bu alan, Konak ilçesinin 12 katı büyüklüğünde. 3 Temmuz 2025'te Akhisar, Çeşme, Seferihisar ve Karşıyaka'da hava kalitesi indeksi (HKİ) yangın sonrası 55-60 seviyelerine yükseldi. Yücel, yangın kaynaklı emisyonların daha kapsamlı analiz edilmesi gerektiğini ifade etti.
Orman yangınları, hem devam ederken hem de söndükten sonra hava kalitesini olumsuz etkiliyor. Karbon salımı iklim değişikliğine katkıda bulunurken, hava kirleticileri bitki sağlığını ve tarımsal verimliliği olumsuz etkiliyor. Yücel, yangın risklerinin yılın daha geniş bir zaman dilimini kapsadığını ve risk azaltımı için her bölgenin ayrı değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Ödemiş, Seferihisar, Çeşme ve Aliağa'daki yangınların dinamikleri ve risk faktörleri farklılık gösteriyor. Bu farklılıklar, müdahale, tahliye planlaması ve kamu bilgilendirme stratejilerinde göz önünde bulundurulmalı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.