Muğla'da kadınların güçlenmesi için anlamlı adım: 'Bayan' tabelaları 'kadın' olarak değiştirildi
Muğla Büyükşehir Belediyesi, "Hayatımın Ustasıyım" eğitim programının son atölyesinde, kadın-erkek eşitliğine dikkat çeken bir farkındalık çalışması gerçekleştirdi. Belediye hizmet binaları ve sosyal tesislerindeki "bayan" ve "erkek" ibareli tabelalar, "kadın" ve "erkek" olarak güncellendi. Bu yeni tabelalar, farkındalık oluşturmak amacıyla belediyeye ait kafe ve restoranlarda da kullanılacak.
Programda, kadınlar dört hafta boyunca uygulamalı teknik eğitimler alarak mesleki becerilerini geliştirdi ve toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin kalıpları kırdı. Uzman Sosyolog Ayşe Merve Şayak, "Hayatımın Ustasıyım programı; erkeklere atfedilmiş tamirat, boyama, marangozluk, sıhhi tesisat gibi alanlarda kadınların da var olabileceğini gösteriyor" dedi ve "bayan" yerine "kadın" ifadesinin kullanılmasının önemini vurguladı. Şayak, "'bayanlar' değil, 'kadınlar' vardır. Çünkü cinsiyeti ve toplumsal kimliği temsil eden asıl kavram 'kadın'dır. 'Bayan' demek nezaket değil, kadının cinsiyet kimliğini görünmez kılmaktır." şeklinde açıklamalarda bulundu.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, projenin kadınların teknik alanda yetkinlik kazanmalarını ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık geliştirmelerini sağladığını belirtti. Aras, kadınların yaşamın her alanında daha güçlü ve eşit şartlara sahip olması için çalıştıklarını vurguladı. Programa katılan Zeliha Çetin, Funda Çelen ve Işıl Mutlu da aldıkları eğitimlerden duydukları memnuniyeti dile getirerek, belediyeye teşekkürlerini iletti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.