Murat Kurum: Pina ve deniz çayırları Marmara'ya nefes oluyor

Murat Kurum: Pina ve deniz çayırları Marmara'ya nefes oluyor
Marmara Denizi'nde müsilajla mücadeleye katkı sağlayan deniz çayırları ve pina midyelerinin popülasyonunu artırmak için ÇAYIR-İZ ve PİNA-İZ projeleri başlatıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi'ndeki müsilajla mücadelede deniz çayırları ve pina midyelerinin önemini vurguladı. Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, bu canlıların temizleyici gücüne dikkat çekerek, "Pina ve deniz çayırları Marmara'ya nefes oluyor. Pina midyeleri saatte 6 litre deniz suyunu temizliyor. Deniz çayırları ise 1 metrekare alanda 20 litreye kadar oksijen üretiyor. ÇAYIR-İZ ve PİNA-İZ projelerimizle yakın takibe aldığımız bu canlıların popülasyonunu artırıp, müsilajla mücadeleye biyolojik katkı sağlıyoruz" dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Marmara Denizi'ndeki ekosistemi iyileştirmek için yeni projeler yürütüyor. Bu kapsamda, 1 metrekare alanda 4-20 litre oksijen üreten deniz çayırları ile saatte 6 litre suyu temizleyen nesli tehlike altındaki pina midyeleri koruma altına alındı. Bakanlık, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi iş birliğiyle geçen yıl başlatılan MAR-ÇAYIR ve MAR-PİNA projelerinin devamı olarak bu yıl ÇAYIR-İZ ve PİNA-İZ izleme projelerini başlattı.

ÇAYIR-İZ Projesi kapsamında 8 istasyonda deniz çayırlarının ekolojik durumu değerlendirilecek. PİNA-İZ Projesi'nde ise Marmara Denizi'ndeki tek sağlıklı pina midyesi popülasyonu Erdek Körfezi'nde 200 metrekarelik alanda markalandı ve her ay büyüme durumları, larva bolluğu, yeni birey katılımı ve sağlık durumları izlenecek. Ayrıca, Marmara Denizi'nin tamamını temsil eden 7 istasyonda pina popülasyonunun sağlık durumu, ölüm oranları ve yeni birey katılımı takip edilecek. Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Hacı Abdullah Uçan, bu projelerin Marmara Denizi Koruma Eylem Planı'na destek olacağını ve ekosistemin iyileştirilmesine büyük katkı sağlayacağını belirtti.

Kaynak:ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.