Suiçmez: Çaykur, üreticinin emeğiyle dalga geçiyor
CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, yaş çay alımında yaşanan sorunları eleştirerek Çaykur'u sert sözlerle hedef aldı. Suiçmez, Çaykur'un 4 gün içinde yaş çay alım kontenjanını dörtte bire düşürmesini 'iş bilmezlik ve aymazlık' olarak nitelendirdi. Üreticilerin alın terinin karşılığını alamadığını ve Çaykur'un emekle alay ettiğini vurguladı.
Suiçmez, yaş çay alım fiyatının 25,44 lira olarak belirlendiğini ve Çaykur'un 15 gün içinde 24 bin ton yaş çay alımını gerçekleştirdiğini hatırlattı. Daha sonra randevu sistemine geçileceğini duyuran Çaykur, dekara 100 kilogram olan kontenjanı önce 50 kilograma, ardından da 25 kilograma düşürdü. Milletvekili, bu durumun çay üreticilerini özel sektörün insafsızlığına terk ettiğini ve Çaykur'un açıkça emek hırsızlığı yaptığını savundu.
Suiçmez, Çaykur'un yıllardır uyguladığı kota ve kontenjan politikalarının üreticinin emeğini değersizleştirdiğini belirtti. Çayın bekletilemeyecek bir ürün olduğunu ve üreticilerin çaylarını hemen satmak zorunda kaldığını ifade eden Suiçmez, iktidarın tarım politikalarını plansız ve çöküşe doğru giden bir süreç olarak tanımladı. 2017'de Varlık Fonu'na devredilen Çaykur'un artık üreticilerin değil, siyasi ve finansal hesapların kontrolünde olduğunu iddia etti.
Kaynak:ANKA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.