Trabzon'da kadın cinayeti: 'Yaşamak istiyoruz!' çağrısı
Trabzon Demokratik Kadın Platformu, 31 Temmuz'da Beşikdüzü ilçesinde yaşanan Sinem Topaloğlu cinayetine ilişkin bir açıklama yaptı. Platform, yılın ilk altı ayında 136 kadının öldürüldüğünü belirterek, kadın cinayetlerinin politik bir sorun olduğunu vurguladı. Açıklamada, iktidarın kadınları hedef alan politikalarına son verilmesi ve kadınların şiddetsiz, eşit ve insanca bir yaşam hakkının savunulduğu belirtildi.
Meydan Parkı'nda yapılan basın açıklamasına, İstanbul Kadıköy'de bıçaklanarak öldürülen Ahmet Minguzi'nin annesi Yasemin Minguzi de katıldı. Platform adına açıklama yapan Ayşe Kaya Civelek, Ali Eren Somun'un boşanma aşamasında olduğu Sinem Topaloğlu'nu öldürdüğünü hatırlattı. Civelek, kadınların erkek şiddetine maruz kaldığını ve yetkililerden korunamadığını dile getirdi. Toplumdaki cinsiyete dayalı şiddet verilerinin eksikliğine dikkat çeken Civelek, mevcut verilerin bile korkunç bir tablo ortaya koyduğunu ifade etti.
Yılın ilk altı ayında 136 kadın cinayeti ve 145 şüpheli kadın ölümü yaşandığını belirten Civelek, cinayetlerin yüzde 65'inin evlerde, faillerin ise yüzde 60'ının eski eşler veya aile bireyleri olduğunu söyledi. Civelek, kadınların erkek şiddetinden kaçarken ölüme yakalandıklarından devletin sorumlu olduğunu belirterek, kadın cinayetlerinin politik olduğunu ve iktidarın gerici politikalarına son verilmesi gerektiğini vurguladı. Kadınların şiddetsiz, eşit ve insanca bir yaşam istediklerini dile getirdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.