Yozgat'ta kirlilik yaratan ahırlar yıkılıyor: Şehrin girişindeki kötü görüntü ortadan kalkacak
Yozgat'ta, 2006 yılında yapılan ve şehrin genişlemesiyle kent merkezinde kalan Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi yakınındaki kirliliğe neden olan ahırların yıkımına başlandı. Tesisin çevreye kötü koku yayması ve görüntü kirliliği yaratması nedeniyle iki yıldır kullanılmayan arıtma tesisi, şehir dışına taşınacak.
Kirazlı deresinden akan suyun, bölgedeki köylerin tarım alanlarını sulamasında çeşitli hastalıklara neden olduğu gerekçesiyle, 1988'den 2006'ya kadar bu alanlarda tarım yasaklanmıştı. 2006'da açılan Yozgat Belediyesi Atık Su Biyolojik Arıtma Tesisi'nin arıttığı su, Baltaözü Deresi'ne deşarj edilerek tarımsal faaliyetlere yeniden izin verildi. Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan, son iki yıldır tesisin çalışmadığını ve bunun kirliliğe ve insan sağlığına tehdit oluşturduğunu, gerekli bakım ve onarım çalışmalarıyla tesisi tekrar aktif hale getirdiklerini açıkladı.
Başkan Arslan, yaklaşık 40 yıldır bölgede bulunan ahırların arıtılan suyu tekrar kirlettiğini belirterek, şunları söyledi: "Burası Yozgat'ın Ankara girişi, en önemli giriş bölgesi. Yakınında arıtma tesisi var ve yaklaşık 40 yıldır ahırlar bulunuyor. Şehir büyüdü ve burası hem çevre, hem sağlık hem de gelişme açısından olumsuz etkiler yaratıyor. Yaklaşık 14-15 ahırı, mal sahipleriyle anlaşarak yıkıyoruz. Şehrin girişindeki kötü görüntüyü ve sağlık sorunlarını ortadan kaldıracağız. Bölgede bir imar düzenlemesi devam ediyor ve mülk sahipleri mağdur edilmeyecek. Arsalar kendilerine ait ve konut ve iş yeri bölgesi olacak. Yozgat'a giriş bölgesinde yeni bir yapılaşmayla şehre değer katacak bir çalışma." Başkan Arslan, arıtma tesisinin son iki buçuk yıldır çalışmadığını, bir yıldır tekrar çalışır durumda olduğunu ve yeni bir arıtma tesisi kurulması için çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.