Yaklaşık 100 binin üzerinde faal derneğin bulunduğu Türkiye'de bu derneklerin büyük bir kısmını İslami dernekler oluşturuyor. Resmi olarak 1039 derneğin kayıtlı olduğu Diyarbakır'da ise bunlardan 500'e yakını İslami alanda faaliyet yürütüyor. Yine derneklerden büyük bir bölümünün IŞİD'e ideolojik olarak yakın durduğu gibi eleman ve lojistik sağladığı belirtiliyor.

Uyguladığı katliam ve vahşetle dünyanın gündemine oturduğu, Kürtlerin ise bir bütün olarak direniş sergilediği IŞİD çetecileri, yurtdışında olduğu gibi Türkiye'de de vakıf, dernek, okuma salonları ve kitap evleri aracılığıyla örgütleniyor. Başta bölge illeri olmak üzere Türkiye metropollerinde neredeyse her mahallede açılan ve son yıllarda sayıları iyice artan bu İslami dernekler, IŞİD'in örgütlenme kurumları olarak görülürken, bu dernek ve okuma salonlarının faaliyetlerine izin verilmesi IŞİD'e desteğinin farklı bir boyutu olarak değerlendiriliyor.

Türkiye genelinde resmi rakamlara göre aktif olan derneklerin sayısı 100 bin 363 iken, bunların 30 binden fazlasının İslami faaliyet yürüten dernekler olduğu tahmin ediliyor.

İstanbul'da Kürt nüfusunun yoğun yaşadığı ilçeler

Dernek ve vakıflar aracılığıyla çok rahat bir şekilde örgütlenen IŞİD çetecilerinin hedef kitlesi ise yoksul kesimler. Türkiye metropollerinde özellikle Kürt nüfusunun ağırlıkta olduğu merkezlerde açılan bu dernekleri kullanan IŞİD çetecileri, buralarda dini sohbetlerle ve eğitimlerle kendisine eleman toplarken, topladığı yardımlarla da finansmanını sağlıyor.

İstanbul'da özellikle Bağcılar, Esenler, Fatih ve Güngören ilçelerinde hemen her semte kurulan dernek, mescid ve okuma salonları ile çeteler, örgütlenme alanı yaratıp, dini duygular üzerinden eleman devşiriyor. Söz konusu bu derneklerin neredeyse tamamı, tabelalarında rahat bir şekilde IŞİD çetecilerinin bayrağı üzerinde bulunan sembolü kullanırken, bir çoğunun valilik başvurusuyla açılmış olmasını IŞİD'in Türkiye'de resmi olarak faaliyet içerisinde olduğu şeklinde yorumlamak mümkün. Söz konusu dernek ve mescidlerde gençler "medrese eğitimi" adı altında uzun süre eğitime tabi tutulup, bu eğitimlerde IŞİD'in insanlık dışı ideolojisi aşılanıyor.

Sadece Diyarbakır'da 700'e yakın İslami dernek ve okuma salonu var!

Türkiye metropollerinde Kürtlerin ve yoksul kesimin yaşadığı ilçeleri mesken edinen IŞİD çeteleri, bölge kentlerinde de farklı isimlerle açılan dernekler vasıtasıyla faaliyetleri rahatça  sürdürebiliyor.

Diyarbakır, Bingöl, Muş, Antep ve Urfa, çetelerin dernekleşme faaliyetiyle örgütlendiği bölge kentlerinin başında geliyor. Diyarbakır Valiliği İl Dernekler Masası Müdürlüğü kayıtlarına göre, kentte 1039 dernek bulunuyor. Bu sayısını 500'e yakının ise İslami dernek olduğu tahmin ediliyor. Bu sayıya gayri resmi faaliyet yürüten okuma salonları ve mescidler de eklendiğinde sayı 700'e yaklaşıyor.

Bağlar, Sur ve Hani ilçeleri IŞİD çetecilerince mesken haline mi getirildi? 

Kentteki bu derneklerin tamamında özellikle Perşembe günleri "dini sohbetler" gerçekleştirilirken, belirli günlerde de IŞİD çetecilerinin ideolojisini savunan kişilerin katıldığı panel ve kapsamlı sohbetler gerçekleştiriliyor. Yaz aylarında bu derneklerin tamamında çocuklara dini dersler adı altında "cihad" eğitimi verildi. Diyarbakır'da özellikle yoksul ve 90'lı yıllarda köyleri zorla boşaltılan halkın yaşadığı merkez Bağlar ve Sur ilçelerini kendilerine mesken tutan bu dernekler, aynı şekilde buralarda mecsid ve okuma salonlarıyla örgütlenme içerisinde.

Kimi okuma salonlarının valilik tarafından SODES projesi kapsamında açılması ve hem okuma salonunun hem de valiliğin tabelasının yan yana asılı durduğu fotoğraflarla karşılaşmak mümkün.

Sur'da adım başı dernek ve okuma salonları var!

Sur ilçesinde neredeyse her mahallede bir dernek kuran IŞİD yanlıları, kimi yerlerde de temsilciliklerle halkın arasına inmeye çalışıyor. İlçede Saraykapı, İskender Paşa, Hasırlı ve Camii Kebir mahallesi başta olmak üzere neredeyse bütün mahallelerde bu dernek yada temsilciliklerine rastlamak mümkün. Bunlardan birisi de derneğin merkezinin Sur İlçe Emniyet Müdürlüğü'nün hemen arka sokağında bulunan İskender Paşa ve Hasırlı mahallerinde de temsilciliği bulunan Sahabe-Der. 

Çevrede yaşayan yurttaşların anlatımlarına göre, söz konusu derneğe sürekli IŞİD çetecileri gibi giyinen ve sakal bırakan kişiler girip çıkıyor. Yine anlatımlara göre, söz konusu bu dernek ve mescitlere bölge insanı olmayanların da sık sık geldiği belirtiliyor. 

Gayri resmi okuma salonları hücre evi mi! 

Derneklerin yanı sıra ilçede ara sokaklarda kapılarında kimi bayrakların bulunduğu birçok okuma salonu da bulunuyor. Kuytu köşelerde olması dikkat çeken bu okuma salonlarının aynı zamanda hücre evi olarak kullanıldığı ve kimilerinin günlerce bu evlerden çıkmadığı çevrede yaşayan yurttaşlarca ifade ediliyor. Her mahallede bulunan bu okuma salonlarından birisi de SODES projesi kapsamında valilikçe açılan EHİDER okuma salonu. 

Okuma salonu değil, aleni IŞİD yapılanması 

Bu derneklerin yoğun olduğu bir diğer ilçe ise Bağlar. İlçeye bağlı Fatih, Kaynartepe ve 5 Nisan mahalleleri, bu dernek ve okuma salonlarının neredeyse işgali altında. Bunlardan biri olan Dörtyol bölgesinde bulunan Takva Eğitim ve Okuma Salonu'nun penceresinde IŞİD sembolu açık bir şekilde yer alırken, içeride de El Kaide'nin öldürülen lideri Usame bin Ladin'in yanı sıra Rojava'daki çatışmalarda öldürülen çetecilerin fotoğraflarının yer aldığı "Allah yolunda İslam uğrunda canlarını feda eden yiğitlere ölüler demeyin, hayır onlar ölü değil, ebedi hayat ile diridiler. Fakat siz onlardaki hayatın farkına varamazsınız" yazılı pankart asılı durumda.

Ulaşılan bilgilere göre, burada kimi günler öldürülen IŞİD üyelerinin yaşamlarının anlatıldığı sinevizyon gösterimleri yapılıyor. Okuma salonuna ait Youtube video sitesinde de IŞİD propogandası içeren videoların yer alması salonun özünde IŞİD'e çalıştığını ortaya koyuyor. Mahalle sakinlerinin anlatımklarına göre, aynı bölgede bulunan Tehvid Kitapevi de bu okuma salonuyla bağlantılı.


Emniyetin yanı başında bile var!

İlçede birçok yerde bu derneklerin tabelalarına rastlamak mümkünken en dikkat çekeni ise Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nün bulunduğu Selahattin Eyyubi mahallesinde bulunan KALEM-DER. Söz konusu dernek de diğer dernekler gibi dini eğitim adı altında eğitim ve sohbetler düzenliyor. Yaz aylarında çocuklara dönük dini kursların verildiği bu dernekte çocuklara eğitimleri sonrası karne ve takdir belgesi bile verildi.

Hani'de aleni şekilde IŞİD propagandası yapılıyor

Kentte IŞİD örgütlenmesinin görüldüğü merkezlerden bir diğeri de Hani ilçesi. Diğer yerlerde olduğu gibi çok sayıda İslami derneğin göze çarptığı ilçede bulunan İhlas Eğitim ve Okuma Salonu'nda açık şekilde IŞİD propagandası yapıyor ve söz konusu okuma salonuna gidenler bir süre sonra kendilerini Suriye'de buluyor. Bu yer ilçe halkı tarafından da "IŞİD'lilerin yeri" olarak lanse ediliyor. Öyle ki BDP'li eski bir yöneticinin oğlu da bu okuma salonuna gittikten bir süre sonra Suriye'ye giderek IŞİD'e katıldı. Baba, Suriye'ye gidip iki kez oğlunu  geri getirmek zorunda kaldı. 

Söz konusu okuma salonuna ait bir video görüntüsü ise burada İslamiyet'ten öte IŞİD ideolojisinin açık propagandasının yapıldığını gözler önüne seriyor. Seçim sürecine ait olduğu anlaşılan söz konusu görüntü kaydında IŞİD'in insanlık dışı ideolojisini savunan açıklamalar yapılıyor. Okuma salonuna ait Facebook hesabında da aynı şekilde IŞİD çetecilerine ait propaganda içerikli birçok video görüntüsü yer alıyor. 

Emniyet göz yumuyor !

Kentte bu kadar açık bir şekilde örgütlenebilen IŞİD çetecilerine karşı emniyetin hiçbir girişimde bulunmaması ise Türkiye'nin katliam üstüne katliam gerçekleştiren bu insanlık dışı harekete dönük desteğinin farklı bir boyutu. 

Editör: TE Bilişim