Örgüt, AK Parti'nin güçlü olduğu bölgelerde elemanlarına boş zarfla oy kullandıracak. Pusulalar bir yerde toplanacak ve kamuoyuna çalınmış görüntüsüyle seçimde şaibe var algısı oluşturulacak Paralel yapıdan mühürlü pusulayla şaibe planı.

Daha seçimler yapılmadan, 30 Mart mahalli seçimlerinin sonuçlarını tartışmalı hale getirmek isteyen paralel yapı, seçime sayılı günler kala bu yöndeki çabalarını yoğunlaştırdı. Örgütün yeni planı da deşifre oldu.

'OYLAR ÇALINDI' DİYECEKLER

Paralel yapının yayın organlarında her gün seçim sonrasındaki muhtemel şaibe iddialarına zemin hazırlayacak haberler yeralıyor. Seçime nasıl gölge düşürülebileceği yönünde her gün farklı formüller üretilirken, bunlardan sonuncusu, bazı seçmenlerin oy pusulalarını zarfa koymak yerine yanına alması sağlanarak, pusulaların bir yerde toplanacağı ve sonra kamuoyuna çalınmış, sayılmamış gibi lanse edileceği yönünde.

MÜHÜRLÜ PUSULALAR TOPLANACAK

Seçim sonuçlarıyla ilgili şaibe iddiasında bulunmaya hazırlanan kesimlerin ürettiği öne sürülen bu formüle göre, AK Parti'nin kazanmasının kesin olduğu ve rakiplerinin iddialı olmadığı seçim bölgelerinde, önceden konuşulan seçmenler, oy verme kabininde rakip partilere evet mührü bastıkları oy pusulasını yanlarına alarak sandığa boş zarf atacak. Bu mühürlü pusulalar bir yerde toplanarak, seçimin tamamlanmasının ardından kamuoyuna rakip partinin oylarının sayılmadığı, çalındığı iddiasına delil olarak gösterilecek.

SANDIK BAŞINDA BOŞ ZARFLAR DA SAYILACAK

Bu iddiaları boşa çıkaracak yöntem ise seçimlerin tamamlanmasının ardından oy pusulalarının sayımı sırasında boş zarfların da sayılarak tutanak altına alınması. YSK'nın 30 Mart Mahalli İdareler Seçimleri için hazırladığı 138 Sayılı Genelge'de sandık sonuç tutanağının düzenlenmesi sırasında tutanakta doldurulması gereken bilgiler arasında, 'geçersiz oylar' alt başlığında 'İçinden hiç oy pusulası çıkmayan boş zarf sayısı' da yeralıyor. Her sandıktan çıkan boş zarf sayısının tutanak altına alınması, bu yöndeki şaibe iddialarının giderilmesi açısından önem taşıyor.

Pusula sayısını kanun belirliyor

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, 'Seçimde 1 milyon 6 bin kişi alınteri dökecek, bütün personelimiz çok büyük emek sarf ediyor. Dışarıda bilgi sahibi olmayan insanların bu kişilerin emeğine saygı duymalarını istiyorum. Siyasi partilerden ve diğer basından dileğim, vatandaşımızın zihnini karıştıracak şekilde yayın yapmamaları. Biz sağlıklı bir seçim yapmak için Yüksek Seçim Kurulu olarak elimizden geleni yapıyoruz' dedi.

Güven, seçmen sayısından fazla, oy pusulası basıldığı yönündeki eleştirilere, '51 ilde de belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve il genel meclisi için olmak üzere 3 oy pusulasına ihtiyaç var. 52 milyon 695 bin 831 seçmenin hepsi bir oy kullansa hiçbir oy zayi olmasa bile 150 milyon 438 bin 809 oy pusulasına ihtiyacımız var. Kanun, 'her sandığa kullanılacak oy pusulasının yüzde 15 fazlası gönderilir' diyor. Dolayısıyla bu rakamın en az yüzde 15 fazlasını basmak durumundayız ki, bu rakam da 173 milyon 4 bin 633' yanıtını verdi. Oy pusulalarının her birinin 'filigranlı' basıldığını ve tüm önlemleri aldıklarını bildiren Güven, bir sıkıntı olacağını düşünmediğini söyledi.

Çarpıtma haberlerle zemin hazırlanıyor

Paralel yapının medya organlarında seçim günü yaklaştıkça, seçim sonrasına ilişkin şaibe iddialarına zemin hazırlayacak tarzda haberler çoğaldı. Zaman gazetesinde ilk sayfadan 'Savcılık, çalınan seçim mühürleri için soruşturma başlattı' haberi yeralırken, Bugün gazetesi önceki gün 'Tehlikeli bir seçim oyunu' manşetiyle, 52 milyon seçmen için 144 milyon pusula basıldığını duyurdu. Haberde 'Oy pusulalarının 144 milyon adet basılması, seçmen kağıtlarıyla ilgili art arda ortaya çıkan yanlışlıklar kafaları karıştırdı' ifadeleri yeralırken, bu haberin bir çarpıtma ürünü olduğu ortaya çıktı. 52 milyon seçmenin şehrine göre, büyükşehir, ilçe belediyesi, belediye meclisi seçimlerinde ayrı oy pusulası kullanacağı gözönüne alındığında seçmen sayısının yaklaşık üç katı kadar oy pusulasına ihtiyaç bulunuyor. YSK'nın açıklamasına göre, 52 milyon 695 bin 831 seçmen için en az 150 milyon 438 bin 809 oy pusulası gerekiyor. Ayrıca oy pusulaları, ilgili kanun gereğince her sandığa kullanılacak oydan yüzde 15 fazla olacak şekilde gönderiliyor. YSK böylece toplam 173 milyon 4 bin 633 bin oy pusulası bastı.

Sandıklar teslim edildi

Mahalli seçimlerde kullanılacak 194 bin 713 sandığın, oy kullanılacak merkezlere dağıtımı yapıldı. 30 Mart'ta yapılacak mahalli seçimlerde kullanılacak şeffaf sandıklar, 81 il ve ilçelerdeki seçim kurulu görevlilerince oy kullanılacak merkezlere teslim edildi.

 

 

Editör: TE Bilişim