Kangal Köpeği Eğitim ve Üretim Merkezi sorumlusu Hüseyin Yıldız, sosyal medyada paylaşılan görüntülerde Kangal olduğu belirtilen bir çoban köpeğinin koyunu suda boğulmaktan kurtardığına ilişkin haberlerini gördüğünü söyledi. Yıldız, her köpeğin Kangal köpeği ile karıştırıldığını ifade ederek, Kangal köpeklerinin kendisine has ırk özellikleri olduğunu belirtti.

"KANGAL KÖPEĞİ ANADOLU ASLANIDIR"
Kangal köpeğinin Sivas'ın ve Türkiye'nin bir markası olduğunu söyleyen Yıldız şöyle konuştu: 
"Kangal köpeği bizim bir marka değerimiz, milli bir idealimiz. Kangal, dünyaya mal olmuş, kendini anlattırmış ve anlattırdığı şeyle ilişkin bütün yapı itibariyle kendini destekletmiş bir ırk türüdür. Tür ayrıcalıklara dayalı fakat esas olan ırkın kendisidir. Sivas menşeli bir türdür. Kangal köpeği bir Anadolu aslanıdır. Elbette aslanlık yapısını karakteristik özelliklerinden almaktadır. Yaptığı iş, doğası, gücünden, özellikle doğal seleksiyon olması memleketimiz için bir şanstır. Nasıl bir dağ kurdu doğal bir seleksiyon, doğal bir ırk ise, Kangal köpeği de doğal bir ırktır. Kangal köpeği kurdun evcil türünü çok andırır. Yapı, karakteristik özelliği, yaşayış tarzı ve yaşadığı ortam. Zor şartların hayvanıdır. Zoru sever, çetin şartlara dayanıklıdır, güçlüdür, zekidir, hisleri kuvvetlidir. Kendi hiçbir zaman hisleriyle yaptığı işte yanılmamıştır. Mutlaka temsil ettiği hayat yaptığı işe dayalı bir güçtür ve çok verimli bir Anadolu aslanıdır."

"KURTTAN DAHA ZEKİDİR"
Kurtların çok zeki hayvanlar olduğunu söyleyen Yıldız, Kangal köpeklerinin kurttan daha zeki hayvanlar olduğunu ve kurtlarla mücadele edebildiğini ifade etti. Yıldız şöyle dedi: 
"Kangal köpeğini tek tip üzerine tarif etmek çok yanlıştır. Kangalın çok yönlü yapısı vardır. Kendisini ayrıştıran ve yapısını doğasıyla bitiştiren kurdun benzerliği diyebileceğimiz, kurdun zekasından daha fazla zekaya sahip olduğu için kurtla mücadele şansı olabiliyor. Kangal köpeğinin yaşadığı alanlarda, korumakla mükellef olduğu yerlerde onları tehlikeli ırklardan koruyan, son derece ciddi bir koruma iç güdüsü olan bir Anadolu aslanıdır. Kangal ırkı kendine has  anatomik yapıya sahiptir. Çetin şartların türüdür. Doğanın hakimidir, korumanın müdürüdür ve bu yaylaların sahibidir. Kangal ülkemizin milli markasıdır. Tarım Bakanlığı'nın Türkiye'deki tek belgeli üreticisi olarak da şunu söylüyorum. Lütfen bu milli ırklarımıza sahip çıkalım, bir başkası bizden alıp sahiplenmesin, sonra biz gidip ondan satın almayalım."

"HER KÖPEK KANGAL DEĞİL"
Son günlerde sosyal medayada yayılan sulama kanalından bir koyunu kurtaran köpeğin 'Kangal' olarak lanse edildiğini ancak bu hayvanın kesinlikle Kangal olmadığını ifade eden Yıldız, "Aşağı- yukarı 1 yaşına tekamül eden bölge köpeğidir. Her gördüğünüz ağzı kara, kendi beyaz veya kırçıl bölgeye ait çoban köpeğini Kangal olarak değerlendirip sosyal medyada kullanmak ve bilmeyen kişilere bunları sahada sunmak çok büyük bir yanlıştır. Bu tür söylemlerde dikkatli olunması gerektiğini düşünüyorum. Elbetteki o işin içerisinde yaşayan her türlü köpek bölgesini benimser, hayvanını benimser, ortamını benimser ve ona uyumlu olmak içinde mutlaka mücadelesini verir" dedi.

Yıldız, Kangal köpeklerinin çoban köpeği olarak da adlandırıldığını, Anadolu'da Sivas bölgesinde yıllarca özellikle koyun sürülerini korumakla görevlendirildiğini belirterek, "Bu hayvanlar canı pahasına sürüyü özellikle yabanı hayvan saldırılarına karşı korur. Her türlü tehlikeden uzak tutmak için çaba gösterir" diye konuştu.

Kaynak: dha