Manisa'da kadınları meslek sahibi yapmak için Yeniden Bir Yaşam Derneği tarafından kurulan mahalle atölyelerinde 16 kadın 'Ekmeğim Taştan' projesi ile meslek sahibi oldu. Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi'nin desteği ile açılan 114 saatlik kursu bitiren kadınlar, Manisa'nın yöresel motifleriyle süsledikleri taşlardan birçok hediyelik eşya yaptı. Taşları doğadan toplayan kadınlar, kentin tarihinin araştırılmasıyla ortaya çıkan yöresel motifleri kullandı.

Manisa merkezli Yeniden Bir Yaşam Derneği Başkanı Funda Demirel, kentin mesir macunu gibi birkaç değeri bulunduğunu ancak, hediyelik eşya alanında çok zayıf olduğunu söyledi. 'Ekmeğim Taştan' projesinde kültürü yansıtacak, yöreye özgü hediyelikler yaptıklarını kaydeden Demirel, "Manisa'ya gelen kişiye bu kenti hatırlatacak eşyaları kadınlar yapıyor. Baktıkça Manisa'yı hatırlayacaklar. Hediyelik eşyalarda Manisa'nın efelerini ve gelinlerini kullandık. Birbirinden değişik yüz ifadeleri yapılan araştırmaların ardından ortaya çıktı" dedi.

Taştan hediyelik eşya yapmanın zor olduğunu, ince işçilik gerektirdiğini söyleyen Demirel, kadınların ince ince işleyerek hediyelikleri ortaya çıkardıklarını dile getirdi. Demirel, şöyle konuştu:
"Kaşıklar, duvar süsleri, taş bebekler ortaya çıktı. Manisa Tarzanı, Niobe ve Manisa'nın üzümü de hediyelik eşyaların üzerine işleniyor. Taştan hediyelik eşyanın maliyeti çok düşük. Bu yüzden kadınlara cazip geliyor. Ancak emek çok fazla."
Demirel, taştan para kazanmak isteyen kadınların sayısının fazla olduğunu belirterek, ikinci kursu açacaklarını söyledi. Birinci etabı tamamlanan proje kapsamında üretilen hediyeliklerde, yassı taşlar, çeşitli boyalar, özel hamurlardan yapılan işlemelerle, tarta kaşık, spatula ve keten ip gibi çeşitli mazmeler kullanılıyor.

Kaynak: dha