Yalova Mülteciler Sığınmacılar ve Göçmenler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Çiçek ve beraberindeki Suriyeli sığınmacılar geçtiğimiz hafta Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’ı makamında ziyaret edip, Suriyeliler'e yönelik kamuoyunun tepkisinden rahatsız olduklarını bu algıyı yok etmek için soklardan çöp toplamak istediklerini söyledi. Belediye Başkanı Salman ise, Çiçek'in bu isteğine, "Tamam ben de size yardım ederim" yanıtını verdi.

KAMUOYUNDA TEPKİ ORTADAN KALKACAK
Bunun üzerine Yalova Belediye  Başkan Vefa Salman, üzerinde ‘Yalova Doğa ve Çevre Gönüllüleri’ yazılı tişörtler hazırlattı. Osmanlı Parkı’nda bulunan Zabıta noktasında  bu gün bir araya gelen sığınmacılar, Başkan Salman’la birlikte sokakları temizledi. Suriyeli ve Iraklılar'a karşı bu davranış ile kamuoyunun da tepkisinin ortadan kalkacağını söyleyen Başkan Salman, şöyle dedi:
“Bu çalışmadan çok mutlu oldum. Bir şekilde topraklarınızdan kopmuş, Türkiye’ye vatanımıza gelmiş, yaşamınızı zor koşullarda idame ettirmeye çalışan insanlarsınız. Türkiye’nin değişik yerlerinde bizim vatandaşlarla özellikle Suriyeli göçmenler arasında hiç yaşanmasını istemediğimiz tatsızlıklar oluyor. Yalova’nın bir özelliği var;  huzur, dostluk, barış ve kardeşliğin kenti. Şimdi sizin böyle bir girişimde bulunmanız Türkiye’ye örnek olacak bir davranış.”
Park ve bahçelerde oturan sığınmacıları uyarmaları konusunda Arapça ve Türkçe bilenlerden yardım istediğini söyleyen Salman, “İster istemez parklarda deformasyonlar oluyor. Üstünde oturunca çimler kuruyor, yemekler yenilince artıkları bırakılıyor ve çirkin bir görüntü oluşuyor. Bu sefer bu duruma bir tepki doğuyor. Bu tepkinin bu şekilde Yalova’da ortadan kalkacağını düşünüyorum” diye konuştu.

“BU ÜLKENİN EKMEĞİNİ YİYORUZ”
Suriyeli sığınmacı Mahmoud Alsuaydan ise, Türkiye'nin ekmeğini yediklerini, gönüllü olarak böyle bir çalışma yapmak istediklerini söyledi. Alsuaydan, “Size çok teşekkür ediyoruz.  Bize destek olursanız dikkat çekmek için bu çalışmamızı her hafta yapmak istiyoruz" diye konuştu. Konuşmaların ardından Başkan Vefa Salman, “Yallah” diyerek sokaktaki izmarit ve pet şişelerini sığınmacılarla birlikte topladı. Yalova’daki bu çalışma beğenildi.

Kaynak: dha