Değerli okuyucularım bugün 1 Mayıs işçi bayramı. Türk işçilerinin bayramını kutlayarak ve tebrik ederek yazıma başlayım.

***

Şimdi kalkıp “Neden 1 Mayıs?” diyerek yazıma başlamayacağım. Çünkü artık bilgiye erişmek çok basittir. Basit bir Google taraması ile herkes bu bilgiye erişebilir.

***

Ben direk konuya gireceğim.

Sultan Galiyev…

Efsane Türkçü, Turancı, Sosyalist, Türkçesi ile Toplumcu…

Rus devriminin başında Türklere özerklik sözü aldığı için Lenin’in yanında yer almış Ekim devriminden sonra da Lenin’in yardımcısı olmuştur. Sonra Stalin’in parti genel sekreteri olduktan sonra Galiyev’in gücü kırılmıştır. Lenin daha hasta yatağında iken Sovyet Rusya’yı resmen Stalin yönetmeye başlamıştır.

Stalin, Galiyev’in gücünü kırmak için çok uğraşmış. Önce Galiyev’in yetkilerini elinden almış. Sonra Galiyev’i tasfiye etmiştir.

***

Galiyev’in de Nazım Hikmet’in ve Şevket Süreyya’nın hocası olduğunu bir dönem Rusya’daki bir üniversite ders veren Galiyev’in bu anlamda öğrencisi olduklarını bilin istedim.

Bunu neden mi yazdım?

Hemen belirteyim.

Yazı başlığımdaki konuya gelmek için.

Nazım Hikmet gibi Türkiye’deki Sol’un entelektüel anlamda ilk fikir babası Galiyev ise, demek ki Galiyev’in gücü kırılmasıyla birlikte Soldaki Milliyetçilik bitmiştir.

Türk Solunun ilk başlangıcı elbette Sultan Galiyev’dir. Türkiye’deki Türk Solunun da fikir kaynağı Galiyev’dir. TKP’nin kurucu lideri Mustafa Suphi’de Galiyev’in arkadaşıdır. Ve Mustafa Suphi’nin birçok makalesinde Türklüğü ve Türk Milliyetçiliğini de övdüğünü biliyoruz.

Bu işte Türkçü, Turancı, Solcu, Sultan Galiyev’den etkilenmektir.

İşte Stalin bu yüzden Galiyev’in gücünü kırmıştır, Galiyev’i tasfiye etmiştir.

Galiyev’in tasfiyesi sonrasında Türkiye’deki Türk Solu maalesef Stalin etkisinde kalmıştır. Ve maalesef Sol Sovyet Rusya güdümüne girmiştir. Kürtçü Sosyalistlerin de etkisi ile Türk Solu tamamen bölücü endekse girmiştir.

Maalesef günümüzde HDP’nin peşine takılmış Sol HDP’siz Erdoğan’a muhalefet yapılmayacağını sanıyor. Bu Solun içinde bazı Sosyal Demokratlar bile buna inanıyorlar.

***

Yoldaş, soydaş, Galiyev Stalin’e yenilmeseydi, bugün HDP’nin kuyruğuna takılmış değil, kendi öz güçleriyle Erdoğan’a direnen ve Milliyetçi bir Sol etkin ve yetkin olurdu.

***

Ama Türk Solu titreyecektir kendine gelecektir. Öz değerlerine Galiyev ve Mustafa Suphi çizgisine gelecektir.

İleride göreceğiz Türk Solu iki fraksiyona bölünecektir:

Birincisi vatansever ve dinle barışmış olan HDP’nin kuyruğuna takılmamış gerçek Türk Solu olacaktır. Ki bizler burada saf tutacağız.

İkincisi ise, bugünkü gibi HDP’nin kuyruğuna takılmış hain işbirlikçisi ve emperyalizmden destek alan liboş solcular da diyebiliriz.