Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 şehirde yıkıma neden olan depremler nedeniyle 2023 genel seçimlerinin ertelenmesine yönelik tartışmalar devam ederken, Meclis’te grubu bulunan siyasi parti temsilcileri, YSK'ya ziyaretlerini sıklaştırdı. YSK, partililerin sorusu üzerine seçimi erteleme yetkisi bulunmadığını açıkladı.

Özellikle muhalefet partilerin temsilcilerinin gerçekleştirdiği ziyaretler devam ederken, Adalet Bakanlığı ve iktidar kurmaylarının da YSK’dan seçimin ertelenmesi ve seçime hazırlık konularında görüş aldığı, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın YSK Başkanvekili Ekrem Özübek ile bizzat görüşerek bilgisine başvurduğu öğrenildi.

Genel başkan yardımcıları ile seçim işleri sorumluları düzeyinde gerçekleştirilen görüşmelerde YSK’nin, seçmen kütüğü oluşturma uygulamasında elektronik ortama geçiş yapılması nedeniyle depreme rağmen seçimlerin zamanında yapılabileceğini ilettiği öğrenildi. YSK yetkililerinin, bu nedenle deprem bölgelerindeki nüfus hareketliliğine rağmen işlemlerin kısa sürede tamamlanabileceği görüşünü ifade ettiği bildirildi.

Seçimlerin ertelenmesi konusunda ise YSK yetkililerinin, “Yetkimiz yok” dediği öğrenilirken, seçim kararının alınması ve takvimin başlamasının ardından görevlerinin başlayacağını ileten kurul üyelerinin, seçim erteleme yetkilerinin bulunmadığını ancak adaylıklar, seçmen listeleri, ittifaklar, sandık kurulları gibi konularda adım atacaklarını anımsattığı dile getirildi. YSK ayrıca yargı üyelerinin deprem bölgesindeki durumlarının da netleşmesinin ardından seçim kurullarının başındaki isimlere kesinlik kazandıracağını iletti.

ERDOĞAN'IN ADAYLIĞINA İTİRAZLAR GÜNDEMDE

Öte yandan, YSK’nin önündeki bir diğer önemli gündem başlığı adaylıklara itirazlar olacak. Mayıs ayında seçimin yapılmasının koşullarını soruşturan iktidara açık kapı bırakan YSK’nin, bu yönde bir karar alınması durumunda çalışmalarını hızlandıracağı öğrenildi. Ayrıca YSK, adaylıklar konusunda da en önemli belirleyici olacak. Seçimin zamanında yapılması durumunda AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeniden adaylığı konusundaki itirazlar YSK’nin önüne gelecek.

Editör: Yadigar Hanım