Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, yükseköğretimin istihdam ve kazanç oranlarına katkısı ile ilgili yazılı açıklama yaptı. 

Özvar, Türkiye'de her ile üniversite açılmasına bağlı olarak özellikle kadın öğrencilerin yükseköğretime daha kolay erişebildiğini belirterek yükseköğretim mezuniyetinin, kadınların iş gücüne katılımını ve gelirini de artırdığını vurguladı. Türkiye'de açılan üniversite sayısının artmasının, öğrencilerin eğitime erişimi konusunda olumlu sonuçlar doğurduğunu belirten Özvar, istihdamı daha da artırmak ve güncel ihtiyaçları karşılamak için 'siber güvenlik', 'CNC programlama ve operatörlüğü', 'açık deniz sondaj teknolojisi' gibi yeni programlar açtıklarını kaydetti. 2021-2022 öğretim yılı itibarıyla 18-22 yaş aralığında yükseköğretime erişim oranlarının erkeklerde yüzde 40,3, kadınlarda yüzde 49,2 olarak gerçekleştiğini aktaran Özvar, kadınların, yükseköğretime erişim hakkını erkek öğrencilerden daha fazla kullandığına ve mezun olma yüzdesi bakımından da öne geçerek istihdamda avantajlı konuma geçtiklerine dikkat çekti. 

'ÜNİVERSİTE MEZUNLARININ İŞGÜCÜNE KATILIMI ARTIYOR'

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) iş gücü istatistiklerine göre, 2022 yılının 3'üncü çeyreği itibarıyla yükseköğretim mezunlarında iş gücüne katılım oranının yüzde 77 olarak gerçekleştiğini, bu oranın lise mezunlarında yüzde 56, mesleki veya teknik lise mezunlarında ise yüzde 67 olduğunu kaydeden Özvar, "Veriler, yükseköğretim mezunlarının işgücüne katılım oranının, genel lise mezunlarının iş gücüne katılım oranından 21 puan, mesleki veya teknik lise mezunlarından ise 10 puan daha fazla olduğunu gösteriyor. Yükseköğretim mezunlarının istihdam oranı yüzde 67 iken, lise mezunlarının istihdam oranı yüzde 50 ve mesleki lise mezunlarının istihdam oranı ise yüzde 60'tır. Bu istatistiğe göre yükseköğretim mezunlarının istihdam oranının genel lise mezunlarından 17 puan, mesleki ve teknik lise mezunlarından 7 puan fazla olduğunu söyleyebiliriz. Üniversite mezunlarının işgücüne katılım oranı artıyor" dedi.

Özvar, TÜİK'in 2021 yılı için hazırladığı 'Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması'nda, lise ve dengi okul mezunlarının yıllık ortalama gelirinin 47 bin lirayken, yükseköğretim mezunlarının yıllık ortalama gelirinin 68 bin lira açıklandığını hatırlatarak "Veriler yükseköğretim mezunlarının lise ve dengi okul mezunlarından daha fazla kazandığını doğruluyor. Yükseköğretim mezunlarının ortalama yıllık geliri, lise ve dengi okul mezunlarının yıllık ortalama gelirinden 1,45 kat daha fazla" açıklamasında bulundu.

Lise ve dengi okul mezunu kadınlar yıllık ortalama 33 bin lira gelir elde ederken, yükseköğretim mezunu kadınların gelir ortalamasının 57 bin lira olduğuna dikkat çeken Özvar, "Buna göre yükseköğretim mezunu kadınlar, lise ve dengi okul mezunu kadınlardan 1,7 kat daha fazla gelir elde ediyor. Yükseköğretimin bilhassa kadınların mezuniyet oranlarında, işgücüne katılımda ve gelirlerinde büyük bir etkisi olduğunu görüyoruz. Yükseköğretim mezunu kadınların yıllık ortalama gelirinin, lise ve dengi okullardan mezun olan kadınların yıllık ortalama gelirinin 1,7 katı kadar olmasını memnuniyetle karşılıyorum" dedi. 

Öte yandan TÜİK verilerine göre, 2022'nin 3'üncü çeyreğinde işsizlik oranları; yükseköğretim mezunlarında yüzde 12 olarak gerçekleşirken, lise mezunları ile mesleki ve teknik lise mezunlarının işsizlik oranları, sırasıyla yüzde 12 ve yüzde 11 oldu. Aynı yılın ilk çeyreğinde, lise mezunları ile mesleki ve teknik lise mezunlarının işsizlik oranı sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 13, 2'nci çeyreğinde ise sırasıyla yüzde 13 ve 11 olarak yer aldı. Lise mezunlarının işsizlik oranında yılın ilk 2 çeyreğine göre 2 puanlık düşüş yaşandı.

YOK BASKANI EROL OZVAR, YUKSEKOGRETIMIN ISTIHDAM VE KAZANC ORANLARINA KATKISI ILE ILGILI YAZILI ACIKLAMA YAPTI. FOTO-ANKARA-DHA

DHA

Editör: Yadigar Hanım