Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu, Mart ayında göreve geldiğinden beri ilk yurt dışı seyahatine çıkıyor ve 3 günlük ziyaret için bugün Güney Kıbrıs’a gidiyor. Sakellaropulu, Rum Haber Ajansı’na (KİPE) yaptığı açıklamalarda yine kışkırtıcı açıklamalarda bulundu. Yunan To Vima gazetesi ise provokasyon kokan haberinde yalanlarına bir yenisini ekledi.

Türkiye, Doğu Akdeniz'deki haklı mücadelesini sürsürürken özellikle Rum ve Yunan basınından kışkırtıcı ve tehditkar haberler gelmeye devam ediyor.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu, 3 günlük ziyarette bulunmak üzere bugün Güney Kıbrıs’a gidiyor. Yurt dışına yapacağı ilk ziyaret olması nedeniyle Rum Haber Ajansı’na (KİPE) verdiği söyleşide “Kıbrıs ve Yunanistan’ın birliği, iki ülkenin, AB üyesi olarak egemenliklerini korumak için koordine olması zorunlu ihtiyaçtır” dedi.

Rum medyasından Alithia gazetesi, Sakellaropulu’nun söylediklerini “Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu Yunanistan ve Kıbrıs hakkında konuştu" başlığıyla verdi. Küstah ifadelere yer veren haberde "Hedef Ada’daki Türk işgaline son verilmesi için müzakerelerin BM çerçevesinde yeniden başlamasıdır” denildi.

Türkiye’yi “saldırganlıkla” suçlayan Sakellarupulu bu tavrının “AB üyesi devletlerin egemenliklerine ve egemenlik haklarına yönelmekle kalmayıp bölgedeki barış ve güvenliği de tehdit ettiğini” öne sürdü.

Alihtia gazetesi, Güney Kıbrıs’a bugün sabah gitmesi beklenen Katerina Sakellaropulu’nun saat 10.30’da Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile bir araya geleceğini, ikilinin önce baş başa görüşeceğini ardından heyetler arası görüşmeye geçileceğini, Anastasiadis’in Yunan Cumhurbaşkanı’na Büyük III. Makarios Nişanı Kolyesi takdim etmesi beklendiğini yazdı.

Habere göre Sakellaropulu saat 12.30’da Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos, ardından da Rum Meclis Başkanı Dimitris Şilluris’le görüşecek. Yunan Cumhurbaşkanı, düzenlenecek özel birleşimde Rum Meclisi’nde konuşma yapacak, ardından da mecliste temsil edilen siyasi parti başkanları ve dernek başkanlarıyla görüşecek. Akşam da Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, onuruna vereceği yemeğe katılacak.

Sakellaropulu, geçtiğimiz günlerde uluslararası anlaşmalar gereği üzerinde askeri uçağın dahi uçamayacağı adaya 4 F-16 jeti refakatinde, orduya ait helikopterle gitmişti. Yunan medyası ise Türk savaş uçaklarının, Sakellaropulu’nun Meis ve Karaada’ya gitmek için bineceği helikopteri “rahatsız edebileceklerini” iddia etmişti.

To Vima gazetesi, bu ziyaretin Yunanistan-Türkiye krizinin ortasında tehlikeli olduğunu ileri sürdü ve Türk savaş uçaklarının, Yunan Cumhurbaşkanı'nı taşıyan askeri helikopteri taciz etme girişimine izin vermeyen Yunan Hava Kuvvetleri tarafından engellendiğini ileri sürdü.

RUM BASININDAN "BASKI" İDDİASI

Rum basını, AB’den Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını talep eden Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Avrupa'dan Almanya’nın başını çektiği baskılarla karşılaştığını yazdı.

Rum hükümetine yakın çizgisiyle bilinen Fileleftheros gazetesi Türkiye’ye yaptırım isteyen Rum liderliğinin “yaptırım yerine diyalog” diyen AB’nin ağır baskısına maruz kaldığını iddia etti.

Gazete AB Dönem Başkanı Almanya’nın ve Avrupa Komisyonu’nun Türkiye ile Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmelerin başlamasına odaklandığını belirtti.

Rum liderin Türkiye’ye yaptırımlarda ısrar ettiği ancak Almanya Başbakanı Angela Merkel’in bunu frenlediği ifade edildi. Haberde AB’den Rum yönetimine ‘yaptırımlar bekleyebilir’ önceliğimiz Türk-Yunan diyaloğunun başlamasıdır mesajı verildiği belirtildi.

Fileleftheros gazetesi ayrıca Yunanistan ile Türkiye arasındaki diyaloğun başlaması beklentisiyle Ankara'nın Kıbrıs üzerindeki baskıyı artırdığını ileri sürdü.

Provokasyon kokan haber, "Yavuz Sondaj Gemisi ile Barbaros Hayreddin Paşa Sismik Araştırma Gemisi'nin yasadışı araştırma faaliyetlerini sürdürdüğünü, Lefkoşa ve Atina'yı bir zor pozisyona soktuğunu" ileri sürdü.

Yunanistan'ın To Vima gazetesi, "Yunanistan-Türkiye: Diyaloğa geri sayım" başlıklı bir haber yayınladı. Haberde "Atina ve Ankara'nın keşif temaslarının ve Yunan-Türk diyaloğunun başlamasından bir adım önde olduğu söyleniyor." ifadeleri kullanıldı.

Haberde ayrıca "24-25 Eylül Zirvesi'nden birkaç gün önce, iki taraf da Merkel'ın arabuluculuğunda diyalog için masaya oturmak için hazırlanıyor gibi görünüyor." ifadelerine yer verildi.

"Nitekim Türkiye ile ilişkileri kırmızıya bürünen Fransa'nın Yunanistan-Türkiye diyalogu yönünde son saatlerde tekrar tekrar sinyaller göndermesi tesadüf değil." ifadelerinin kullanıldığı haberde, "Önümüzdeki 24 saat içinde, muhtemelen önümüzdeki Perşembe ve Cuma günü AB Zirvesi'nden önce, deniz bölgeleri meselesiyle ilgili 61. tur müzakereler duyurulacak." denildi.

Diplomatik kaynaklara dayandırılan haberde, Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile NATO Genel Sekreteri arasında dün sabah saatlerinde bir telefon görüşmesi gerçekleştiğini, Doğu Akdeniz'de gerginliğin azaltılmasına yönelik bir mekanizmanın kurulmasına yönelik süreçlerde ilerleme kaydedildiği vurgulandı.

Atina yönetimi, Yunanistan ile Türkiye arasında sınır bölgesi köylerinden biri olan Yeni Bosna’ya (Nea Vissa) dev haç dikerek, yeni bir provakasyona imza atmıştı. Yunan haber sitesi Greek City Times, provokasyona devam etti ve "Kutsal Haç, özellikle Türk kentinde geceleri etkileyici görünüyor" ifadelerini kullandı.

"Erdoğan, Yunanistan-Türkiye sınırına dikilen dev haçı Merkel'e şikayet edecek" başlığını taşıyan haberde, "aydınlatılan 15 metre yüksekliğindeki dev haçın açılışı,rahiplerin duaları eşliğinde törenle yapıldı." diye yazıldı.

Yunanistan'ın en eski gazetesi ESTIA, Almanya'nın Yunanistan'dan Türkiye'ye yakın adalarını askerden arındırmasını istediğini iddia eden manşete sahipti. ESTIA gazetesi ön sayfasında "Berlin Atina'yı adaların askersizleştirilmesi için zorluyor" yazdı.

Yunan Kathimerini gazetesi ise, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un attığı Türkçe tweet ile yaptığı diyalog çağrısı sonrasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Twitter hesabı üzerinden Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un çağrısına verdiği yanıtı sayfalarına taşıdı.

Erdoğan, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti 2 bin yıllık geçmişi olan köklü ve kadim bir devlettir. Hiçbir komplekse kapılmadan, içinden geçtiğimiz tüm süreçleri vakur ve olgun şekilde yürütmekte, ısrarlı provakasyonlara asla aldırış etmemekteyiz. Biz, samimi her çağrıya kulak vererek diplomasiye olabildiğince alan kazandırmak, sorunları diyalog yoluyla herkesin kazanabileceği bir çözüme kavuşturmak niyetindeyiz. Ülkemizin bir damla suyunu da bir karış toprağını da bu vizyonla savunmayı sonuna kadar sürdüreceğiz." ifadelerini kullanmıştı.

Editör: TE Bilişim