BM tarafından “az gelişmiş ülke” kategorisinde tanımlanan Afrika ülkesi Gana'da halk, “kabul edilemez derecede yüksek enflasyon” yüzünden kitlesel protestolar yapıyor. Hükümet istifa baskısı ile karşı karşıya kaldı.

Yüzlerce kişi, ekonomik gerilemenin ortasında fiyat artışlarını, elektronik ödemeler üzerindeki vergiyi ve diğer vergilere tepki göstermek için Salı günü sokaklara dökülmüştü. Halk şimdi de yüzde 31'i aşan enflasyon ve Cumhurbaşkanının karıştığı rüşvet ve yolsuzluklar nedeniyle sokağa indi.

Göstericilerin şiddete başvurması ve bir düzine polis memurunun yaralanması üzerine polis, izin verilen yürüyüşü göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla dağıttı. 29 göstericiyi “kamu malına saldırı ve hasar” nedeniyle tutukladı. 

Protestoyu organize eden yerel “Arise Gana” lobi grubunun kıdemli bir üyesi olan Sammy Gyamfi, Reuters'e polisin gösteriler için güvenlik sağlamayı kabul ettiğini açıkladı.

Öte yandan Batı Afrika'nın en büyük ekonomilerinden biri olan Gana, yüzlerce kişinin artan zorlukları protesto etmek için sokaklara çıkmasından sadece birkaç gün sonra, hükümet bir destek paketi üzerinde Uluslararası Para Fonu (IMF) ile resmi görüşmelerde bulunacağını söyledi.

Editör: Yadigar Hanım