AK Parti ile cemaat arasındaki dersane kavgasında hergün yeni bir gelişme yaşanıyor. Günlerdir neredeyse tüm haberlerini bu kavgaya ayıran Zaman gazetesi bugün çarpıcı bir manşetle çıktı. 

Zaman manşetten verdiği haberde Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), kapatılmak istenen dershaneler için emsal teşkil edecek bir karar verdiğini ileri sürdü.

 

Zaman haberinde bir sigorta eksperinin mesleğini yapmasını ve ruhsat almasını engelleyen kanun maddesini iptal edilmesini dersane konusuna emsal olarak gösterdi.  

 

Zaman'ın Haberinde şöyle denildi;

 

"Anayasa Mahkemesinin gerekçeleri: Yasakoyucu ölçülülük ilkesiyle bağlıdır. Temel özgürlüklere aykırı düzenleme yapılamaz. Çalışma ve teşebbüs hürriyeti.

 

AYM kazanılmış hakların kanunla ortadan kaldırılmasının ‘hukuk devleti’ ilkesine aykırı olduğuna hükmederek, bir sigorta eksperinin mesleğini yapmasını ve ruhsat almasını engelleyen kanun maddesini iptal etti. Mesleğine bir süre ara verdikten sonra yeniden sigorta eksperi olmak için başvuran ancak kanun değiştiği gerekçesiylebaşvuran şahıs Ankara 14. İdare Mahkemesi’ne dava açmıştı. Bunun üzerine İdare Mahkemesi, kanunun Anayasa’ya aykırı olduğunu değerlendirerek AYM’ye başvurdu. Yüksek Mahkeme de, Anayasa’nın 2. maddesindeki ‘hukuk devleti’, 13. maddesindeki ‘temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılması ve ölçülülük’ ile 48. maddesindeki ‘serbest teşebbüs hürriyeti’ ilkelerine aykırı olduğuna hükmederek kanun maddesini iptal etti. 

 

Mahkeme kararın gerekçesinde, ana-yasanın 48’inci maddesindeki “Herkes, dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetlerine sahiptir.” hükmüne atıf yaptı. Kazanılmış haklara riayet etmeyen bir devletin hukuk devleti olamayacağı vurgulanarak devletinvatandaşlarının hukukî güvenliğini sağlamakla yükümlü olduğunun altını çizdi."

 

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) daha önce sigorta eksperi olan bir şahsın tekrar ruhsat almasının önüne geçen kanun maddesini iptal etmesinin, kapatılmalarına yönelik yasal hazırlık yapılan dershaneler için de emsal teşkil edeceği belirtiliyor."



 

Editör: TE Bilişim