Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Ukrayna'da üçlü zirveye katıldı. Lviv kentinde bulunan tarihi Potocki Sarayı’nda gerçekleştirilen zirvenin ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Zelenskiy, Rusya ile tek müzakere yolunun Rus ordusunun geri çekilmesi olduğunu kaydetti.

Rus tarafının anlaşmaya rağmen kendilerine yönelik saldırılarını sürdürdüğünü vurgulayan Zelenskiy, İstanbul’da yapılan tahıl anlaşmasına da değindi. Zelenskiy, “Ukrayna tahılının ihracatıyla ilgili ‘diplomatik pencere' oluştu. Rusya’ya inancımın olmadığını Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ifade ettim. Ancak Rus silahları yine aynı pencerede. Onların hali hazırdaki saldırılarına şaşırıyoruz. Her gün sivillerimiz öldürülüyor, tecavüze uğruyor ve altyapılarımıza seyir füzeleriyle zarar veriliyor” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, savaşın müzakere masasında sonlanacağına dair umudu olduğunu söylemesi üzerine Zelenskiy, “Rusya ile müzakereler ancak Rus birliklerinin yasa dışı olarak işgal edilen Ukrayna topraklarından çekilmesiyle mümkün olabilir” dedi.

Editör: Yadigar Hanım