Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen bir toplantıda, kentte Türkiye’nin önemli altın madeni yatırımlarından birinin bulunduğunu belirtti. Bayraktar, enerji bağımlılığını azaltma çabalarının 22 yıl boyunca devam ettiğini ve bu süre zarfında hidrolik enerji kaynaklarına ek olarak, 12 bin megavat rüzgar ve 10 bin megavat güneş enerjisi kapasitesi eklediklerini ifade etti. Gelecek 12 yıl içinde her yıl 5 bin megavatlık güneş ve rüzgar enerjisi yatırımının zorunlu olduğunu vurguladı.

Bayraktar, yenilenebilir enerji ve madencilik yatırımlarının izin süreçlerini basitleştirmek ve hızlandırmak için yasal düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını söyledi. Ayrıca, Türkiye’nin 2016’dan beri kendi mühendisleriyle ve dünyanın en gelişmiş sismik ve derin deniz sondaj gemileriyle doğalgaz arama çabalarını sürdürdüğünü anlattı. 2020’de Sakarya gaz sahasında büyük bir keşif yapıldığını ve şu anda günlük 3,7 milyon metreküp gaz üretildiğini, bu miktarın gelecekte günlük 40 milyon metreküpe çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti. Bu artışla, mevcut doğalgaz üretiminin 1,4 milyon evden 15 milyon eve kadar genişleyeceğini, bu sayede Türkiye’nin neredeyse 60 milyon nüfusunun ihtiyacını karşılayabileceğini ifade etti.

Yeni doğalgaz rezervleri arayışı kapsamında, Sakarya gaz sahasının yakınında ‘Göktepe 1’ adında yeni bir kuyu açıldığını duyuran Bayraktar, bu kuyudan önümüzdeki haftalarda yeni bir keşif yapmayı umduklarını söyledi. Gabar’da günlük 37 bin varil petrol üretildiğini ve yıl sonuna kadar günlük 100 bin varil üretim hedeflendiğini belirtti. Akkuyu’daki nükleer santral inşaatının hızla devam ettiğini ve bu yatırımların Türkiye ekonomisine katkı sağlayacağını, cari açığı azaltacağını ifade etti.

Merkez Bankası bunu ilk kez yaptı Merkez Bankası bunu ilk kez yaptı

Son olarak, Bayraktar, Uşak’ın Sivaslı ve Karahallı ilçelerine 2024 yılında doğalgaz getirileceğini ve nisan ayında doğalgaz ve elektrik fiyatlarında bir değişiklik olmayacağını açıkladı.

Kaynak: Haber Merkezi