Erik Kilosu Tezgahlarda 500 TL'ye Satışta Erik Kilosu Tezgahlarda 500 TL'ye Satışta

Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, Merkez Bankası’nın son üç haftada kuru dizginlemek için 8 milyar dolarlık rekor satış gerçekleştirdiğini aktardı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) eski baş iktisatçısı ve şu anda Bilkent Üniversitesi'nde ders veren Prof. Dr. Hakan Kara, TCMB'nin döviz kurlarını kontrol altına alabilmek amacıyla geçtiğimiz üç hafta içinde toplam 8 milyar dolarlık bir satış gerçekleştirdiğini açıkladı. Kara'nın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşıma göre, bu hamlenin son zamanlarda meydana gelen mevduat ve kredi faizlerindeki artışın altında yatan sebep olduğunu vurguladı.

Kara’nın açıklamaları  şöyle:

“Merkez Bankası kuru dizginlemek için son üç haftada rekor satış yapmış görünüyor.

Son dönemde mevduat ve kredi faizlerinin yukarı ittirilme nedeni bu.”

Amacın ise sadece yerel seçimlere kadar dövizi dizginlemek olduğu belirtiliyor. Vatandaş da şunu soruyor: Seçimlerden sonra ne olacak?

Öte yandan, Amerikan yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye'nin finansal rezervleri ve likidite durumuna ilişkin bir değerlendirme yaparak, son dönemde Türkiye'den yaşanan portföy çıkışlarının boyutunu beklenmedik bulduklarını belirtti. Goldman Sachs ekonomistleri Clemens Grafe ve Başak Edizgil'in 8 Mart'taki bir raporunda, bu çıkışların, mart ayındaki yerel seçimler, mevsimsel olarak düşük cari işlemler dengesi ve döviz korumalı hesapların vadesinin dolması gibi faktörlerle bağlantılı olduğunu ve seçimler sonrası durumun normalleşmesini beklediklerini ifade etti.

Editör: Habererk Habererk