Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketicileri yanıltıcı ve kafa karıştırıcı etiketlere karşı harekete geçti. Marketlerdeki etiketler için yeni standartlar belirleniyor. Artık “… Tadında”, “… lezzeti”, “… keyfi” gibi ifadelerle ürünlerin satışı yapılamayacak.

Canlı yayında ekonomi kavgası Canlı yayında ekonomi kavgası

Bakan İbrahim Yumaklı, tüketicilerin korunması adına gıda etiketlerinde yeni düzenlemeler yapacaklarını duyurdu. Yumaklı, “Gıda ürünlerinin isimleri, tüketicinin ilk bakışta görebileceği şekilde, aynı font ve stilde yazılacak. Yanıltıcı görsellerin kullanımına izin verilmeyecek,” dedi.

Yumaklı, Türkiye Gazetesi’ne verdiği demeçte, “Çilek aroması olan bir üründe çilek resmi kullanılmayacak. Örneğin, muz aromalı bir sütte artık ‘muzlu süt’ değil, ‘muz aromalı süt’ yazacak. Benzer gıdalarda ‘… tadında’, ‘… lezzeti’, ‘… keyfi’ gibi ifadeler yasaklanacak. Bitkisel margarinde ‘tereyağı keyfi’ veya ‘tereyağı lezzeti’ gibi ifadeler kullanılmayacak. Bitkisel yağ ve süt içeren dondurma benzeri ürünler, ‘dondurma keyfi’, ‘dondurma lezzeti’ gibi ifadelerle satılamayacak,” ifadelerini kullandı.

Yumaklı, vatandaşların güvenilir gıdaya erişiminin önemine vurgu yaparak, “ALO 174 Gıda Hattı kuruldu. Şüpheli gıda ürünleri ve yerleri hakkında ihbar ve şikayetler, en geç 15 gün içinde cevaplandırılıyor,” dedi.

Üretim ve satış yerlerinde 7.500’den fazla gıda denetçisiyle yoğun denetimler yapıldığını belirten Yumaklı, “81 ildeki Tarım ve Orman Müdürlüklerimizdeki denetçiler, halk sağlığını tehlikeye atanlara göz yummayacak,” diye ekledi.

Kaynak: Haber Merkezi