2009 yılında ilk defa tedavüle çıkarılan 200 TL 150 dolara tekabül ediyordu. Bunu ben söylemiyorum. Merkez Bankası verileri ortaya koyuyor. 200 TL şu anda kaç dolar alıyor biliyor musunuz? Lafı uzatmadan söyleyelim tamı tamına 6 dolar alabiliyor.

Hiç kimse çıkıp da Türkiye Ekonomisi iyiye gidiyor, yakında enflasyon düşecek gibi martavallara inanmıyor artık. Düşünsenize Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan müjde verir gibi yeni banknotların yolda olduğunu söylüyor. Bu demektir ki en büyük paramız olan 200 TL’nin alım gücü sıfırlandığı için artık cebimizde tomar tomar para taşımaktansa 500 ve 1000 TL’lik banknotları taşımaya başlayacağız demektir. Türkiye'deki yüksek enflasyon, dolaşımdaki banknotların değerini her geçen gün azaltırken, artık fiziksel para ile alışveriş yapmak zorlu bir hal aldı.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 2024'ün ikinci enflasyon raporunu açıkladıktan sonra kendisine yöneltilen yeni banknotlarla ilgili soruya ilk kez olumlu bir cevap verdi. "500 TL ve 1.000 TL'lik banknotlar basılacak mı?" şeklindeki soruya Karahan, verdiği cevapla yeni banknot basımı için yeşil ışık yakmış oldu.

Güncel Enflasyon oranları:

🇹🇷Türkiye        : %69,8

🇷🇺Rusya          : %7,7

🇮🇳Hindistan   : %4,9

🇳🇴Norveç       : %3,9

🇺🇸Amerika      : %3,5

🇧🇪Belçika        : %3,4

🇪🇸İspanya       :  %3,3

🇺🇦Ukrayna      : %3,2

🇬🇧İngiltere      : %3,2

🇬🇷Yunanistan:%3,2

🇺🇬Uganda      : %3,2

🇧🇬Bulgaristan:%3,0

🇮🇩Endonezya : %3,0

🇨🇦Kanada       : %2,9

🇯🇵Japonya       : %2,7

🇳🇱Hollanda     : %2,7

🇮🇱İsrail               :%2,7

🇫🇷Fransa          : %2,2

🇩🇪Almanya     : %2,2

🇵🇹Portekiz       : %2,2

🇲🇾Malezya      : %1,8

🇯🇴Ürdün           : %1,6

🇬🇪Gürcistan   : %1,5

🇸🇪İsviçre          : %1,4

🇮🇹İtalya            : %0,9

🇷🇼Ruanda     : %0,6

🇨🇳Çin               : %0,1

🇲🇱Mali             :-%2,0

Bu enflasyon tablosuna göre 2-3 yıldır savaş halinde olan Rusya; %7.7 Ukrayna ise; %3.2 olarak görülmektedir. Türkiye’nin açıklanan makyajlı enflasyon oranı ise; 69.8 Şimdi bu rakamlara göre Türkiye bu yüksek enflasyonu hak ediyor mu?

Sevgili okuyucularım, tekrarda fayda vardır derler. Ben daha önceki yazılarımda da işaret etmiştim. Ekonomide Mehmet Şimşek ve ekibi aslında güzel denilebilecek kararlar alıyor ama ekonomi çevreleri ve kamuoyu bu iktidara güvenmedikleri için enflasyon bir türlü aşağıya çekilemiyor. Güven kalmamış, yerli ve yabancı yatırımcılar güvenmedikleri bir ekonomik piyasaya girmek istemiyorlar. Mehmet Şimşek olumlu yaptığı atakların karşılığını bir türlü bulamıyor. Dolayısı ile gelecek için umut tacirliği yapmaktan başka çaresi de kalmadı.

Mehmet Şimşek ve ekibi diyorki, TÜİK’in makyaşlanmış rakamları bile yüzde 70 enflasyon olduğunu itiraf ederken, güya 2025 yılında enflasyonu yüzde 14’e 2026 yılında da yüzde 9’a düşüreceklermiş. Yaptıkları sadece umut tacirliği. Nasıl olsa bu iktidar döneminde istifa veya hesap verme diye bir mefhum kalmadığı için salla sallayabildiğin kadar. Diyelim ki 2025 ve 2026 yıllarında enfalsyon oranları hedefleri tutturulamadığı zaman sorumlu kim olacak. Birisi çıkıpta arkadaş ben bu işi başaramadım ben bu görevimden istifa ediyorum diyebilecek mi? Hiç zannetmiyorum.

Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Enflasyonu düşürmenin yolları belli. Daha fazla üretim, daha fazla ihracat ve daha az ithalat ile enflasyonun önü dizginlenebilir. 22 yıllık Akp iktidarları döneminde üretime yönelik tek bir fabrika veya işletme açıldığını gösteremezsiniz. Ranta dayalı Şehir Hastaneleri, yol, köprü, işletilemeyen havaalanları ve talan edilen orman alanları dışında başka bir iştigal alanı gösteremezsiniz. Cumhuriyet döneminde elde edilen kazanımlar bir bir haraç mezat satıldı. Artık satacak bir şeyimiz kalmadı. Vatandaşlığımızı bile para ile yabancılara sattılar. Mülteci adı altında ülkemize alınan yabancı işgalcileri ise ayrı bir facia.

İktidar 31 Mart seçim sonrası belki sonuçlardan bir ders çıkarır da belki ekonomiyi düzeltecek bir takım radikal tedbirler alır diye ümitlenmiştik. Ama nafile. İktidar tasarruf tedbirleri genelgesi yayınladı. Şaka gibi! Genelgenin ardından Diyanet İşleri Başkanı 5 adet makam aracı yetmiyormuş gibi, en lüks araçlardan olmak üzere 6. Makam aracı aldığı açıklandı. Kamu kurum ve kuruluşlarındaki makam araç sayısı azaltılmadığı sürece, özel koruma giderleri düşürülmediği sürece enflasyonun düşürülmesi mümkün değildir. Tasarruf tedbirleri yine vatandaştan bekleniyor. Vatandaş gırtlağına kadar borca batmış, neyin tasarrufunu yapacak ki; Palyatif tedbirlerle ekonomi de düzelme asla beklenilmemelidir. Geçmişte bir söz vardı. “Umut fakirin ekmeği, ye Mehmet ye” Yersen….!!!

NE MUTLU TÜRKÜM VE MÜSLÜMANIM DİYENE VE DİYEBİLENE