İYİ Parti Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Bilge Yılmaz, eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak döneminde döviz kurlarındaki hızlı yükselişi dengelemek amacıyla kamu bankaları üzerinden satılan 128 milyarın nereye harcandığıyla ilgili flaş iddialarda bulundu. Yılmaz, “128 milyar doların bir kısmı Türkiye'ye yüksek faiz için gelmiş yabancıya çok kârlı bir çıkış yapma imkanı vermek için satıldı. Bir kısım para da hane halkının birikimlerine gitti" dedi.

Twitter hesabından yaptığı görüntülü paylaşımda, Merkez Bankası'nın rezervlerinin çarçur edilerek önce 128 milyar, ardından 55 milyar doların nereye harcandığını soran Yılmaz, “Dolarlar arka kapıdan piyasaya sürüldü. Yani biz yabancılara çok iyi bir çıkış olanağı sağladık. Sonra bu ellerinde olan Türk liralarıyla dolara geçmelerini sağladık. Yani Merkez Bankası yabancılara çok ucuza dolar sattı. Yani o 128 milyar doların bir kısmı Türkiye'ye yüksek faiz için gelmiş yabancıya çok kârlı bir çıkış yapma imkanı vermek için satıldı. Bununla birlikte kendi halkımız da gidişattan memnun olmadığı ve Türk lirasına güvenmediği için birikimlerini dolara çevirmeye başladı ve bu dolara olan talebi iyice artırdı. Bir kısım para da hane halkının birikimlerine gitti" ifadelerini kullandı.

Hükümetin yanlış ekonomi politikalarıyma Türk lirasının enkaza dönüştürüldüğünu vurgulayan Yılmaz, 128 ve 55 milyar doların nereye gittiği sorusuna da videolu açıklamasında cevap verdi. Doların arka kapıdan piyasaya sürüldüğünü iddia eden Yılmaz, şunları söyledi:

“Uygulanan yanlış politikalar ile birlikte Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, elindeki döviz rezervlerini çarçur etti açıkçası. Uzun süredir bu kamuoyunu da meşgul eden bir konu. Önce 128 milyar dolar, ondan sonra ikinci bir 55 milyar dolar… Bu paralar nereye gidiyor, neye harcanıyor? Doğru para politikaları uygulanmayınca, vatandaşın doğru para politikaları uygulandığına güveni kalmayınca, Türk lirasından bir kaçış oluyor. Ve bu da maalesef doların ve diğer yabancı para birimlerinin Türk Lirası'na karşı değer kazanmasına yol açıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın bin bir zorlukla biriktirdiği dolarlar çarçur edildi. Bunlar arka kapıdan ve direk olarak piyasaya sürüldü. Peki, bu dolarları kim aldı?

Türkiye’de uzun yıllardan beri yatırım yapan yabancı bir grup var. Bu insanlar Türkiye’nin devlet iç borçlanma kağıtlarını alırlar, borsaya girerler ve ekonomi kötü gittikçe bu yabancılar Türkiye’den çıkmak istediler. Bu yabancılar diyelim ki, devletin borç kağıtlarına girmişler yani Türkiye Cumhuriyeti’ne, Türk lirası olarak borç vermişler. Burada onlar bu kağıtlarını satmak istedikleri zaman o kağıtların değeri düşüyor. Ve buna bağlı olarak da faizler artıyor. O da genelde bir olumsuz hava yaratıyor. Bu olumsuz hava yaratılmasın diye bu Sayın Berat Albayrak döneminde bu borç kağıtları, kamu bankaları tarafından iyi fiyattan yabancılardan alındı. Bir şekilde biz bu yabancılara çok iyi bir çıkış olanağı sağladık. Onların elindeki kağıtları iyi fiyattan aldık. Daha sonra da bu ellerinde olan Türk liralarını çok iyi fiyattan dolara geçmelerine müsaade ettik. Merkez Bankası yabancılara çok iyi fiyattan dolar sattı. O 128 milyar doların bir kısmı, Türkiye’ye yüksek faiz için gelmiş yabancıya çok karlı bir çıkış yapma şeklinde onlara satıldı. Ve bu para da gitti kısa vadede geri gelecek gibi de durmuyor.

Bunun dışında Türkiye’deki kendi halkımız da özellikle hane halkı da gidişattan memnun olmadığı ve Türk lirasına güvenmediği için birikimlerini sürekli yabancı para birimleri üzerinden özellikle dolara çevirip orada tasarruf etmeye başladı. Bu da tabi ki dolara olan talebi iyice arttırdı. Bir kısmı da parada hane halkına, yerleşik vatandaşlarımızın birikimlerine gitti.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanı olduğu dönemde döviz kurlarındaki hızlı yükselişi dengelemek ve kuru belli bir seviyede tutmak amacıyla kamu bankaları üzerinden 128 milyar dolar satıldığına ilişkin iddialar gündeme bomba gibi düşmüştü. Uzun süre gündemden düşmeyen iddialara ilişkin Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), 128 milyar dolarlık rezerv satışının araştırılması için konuyu yargıya taşımıştı.

Editör: Yadigar Hanım