Habererk Genel Yayın Yönetmeni Gazeteci İsmail Türk, 18 Mart Çanakkale Zaferi'ni konu aldığı programında Seyit Ahmet Sılay'ı konuk etti. 

Sılay, Çanakkale Zaferi ile ilgili çok bilinmeyenleri anlattı:

"Şehitlerimizin ve gazilerimizin ödedikleri bedeli unutmak mümkün değil"

Çanakkale Muharebesi, bizi ilgilendirdiği gibi, İngilizleri, Avusturalyalıları, Yeni Zelandalıları, İngiliz ve Fransız sömürgelerinden gelen askerlerin ait olduğu milletleri de ilgilendiriyor. Teknik olarak Çanakkale'nin önemini anlatmak açısından bu konuya değinmek gerektiğini düşünüyorum.

"Türk'ün varlık savaşı"

Çanakkale dünya tarihine yön vemiş, tarihçilerin ve savaş stratejistlerinin üzerine hala makaleler yazdığı bir savaştır. 

Yoksul, bitmiş yeni kurulacak bir cumhuriyetin mirasçılarının mucizeler yarattığı 'Türk'e hayat veren' bir hikaye olarak yüzlerce yıl anlatılacak.  Çanakkale gibi küçük bir alanda yaklaşık 500 bin insan harbetti. Sadece Çanakkale'de 80 bine yakın şehit verdik. Bu toprakların her yanı şehit kanıyla sulanmıştır.

"Türk kadınına çok şey borçluyuz"

Kahraman Türk kadınına selam olsun. Türk kadınının omuzlarında, alın terinde, gözyaşında bu cumhuriyet kuruldu, yükseldi.

Hem ürettiler, hem doğurdular, hem büyüttüler. Türk kadınına çok şey borçlu bu vatan...

"Çanakkale bir semboldür"

Çanakkale bir semboldür. Bu topraklar için, bizler için, gelecek nesil için. İster 100 yıl ister 500 yıl evvel olsun... Bu topraklar için bedel ödenmiş. Şehit olunmuş, gazi olunmuş. 

İster resmi, ister gayrıresmi olsun bu vatan için kurşun atan, kurşun yiyen herkesi yad ederek borcumuzu hatırlamalıyız...

Mekanları cennet olsun.

Editör: Bumin Kağan Muti