Daniel George, daha önce finans ve teknoloji alanlarında çalışmış ve 29 yaşında emekli olmayı başarmış bir Hint vatandaşıdır. George, emeklilik için gereken parayı nasıl biriktirdiğini beş ana başlık altında açıklamıştır.

İşte Daniel George’un erken emeklilik yolculuğu ve onun izlediği beş strateji:

Eğitim Borçlarından Kaçının

Türkiye'nin Gururu OUTMEDYA, Dünya Açıkhava Reklamcılığı Sahnesinde Boy Gösteriyor! Türkiye'nin Gururu OUTMEDYA, Dünya Açıkhava Reklamcılığı Sahnesinde Boy Gösteriyor!

George, Hindistan’ın Kerala eyaletinde düşük gelirli bir ailede büyüdü. ABD’de pahalı bir eğitim almak yerine, Hindistan’da yıllık sadece 1200 dolar maliyetle eğitim verebilen Bombay Teknoloji Enstitüsü’nde okumayı tercih etti. Daha sonra, ABD’de Illinois Üniversitesi’nde doktora yaparken, öğrenim ücreti ödemeden ve aylık burs alarak maliyetleri düşük tuttu.

Genç Yaşta Yatırım Yapın

George, doktora eğitimi sırasında yarı zamanlı işler ve stajlar yaparak ek gelir elde etti. Daha sonra, Google X’te tam zamanlı çalışmaya başladığında, maaşının büyük bir kısmını teknoloji hisselerine yatırdı. Erken yaşta yatırım yapmanın, bileşik faiz etkisiyle zamanla büyüme sağladığını vurguladı.

George’un diğer stratejileri arasında, yaşam maliyetlerini düşük tutmak, gelirin büyük bir kısmını yatırıma yönlendirmek ve piyasa dalgalanmalarına karşı sabırlı olmak yer alıyor. Bu prensipler sayesinde, George 29 yaşında finansal bağımsızlığa ulaşarak erken emekliliğe adım atmıştır.

Yüksek Maaşlı Şehirlere Geçici Olarak Taşının

San Francisco, New York ve Seattle gibi şehirlerdeki işler için sunulan maaşlar oldukça yüksek olabilir. Ancak bu şehirlerdeki yüksek yaşam maliyetleri genellikle tasarruf etmeyi zorlaştırır. Kariyerinizin erken dönemlerinde, büyük masraflarınız olmadan bu şehirlere taşınmak, yüksek maaşlardan faydalanarak tasarruflarınızı çabucak artırmanıza olanak tanır. Google X’te Kaliforniya’da çalışmaya başladığımda, yıllık yaklaşık 270 bin dolar kazanıyordum. Arkadaşlarımla paylaştığım konforlu bir dairem vardı, çoğu öğünümü Google’ın ofislerinde yiyordum ve diğer büyük harcamalarım yoktu. Bu sayede gelirimin sadece yüzde 10’unu harcıyordum. Daha sonra, yerleşmeye karar verdiğinizde, yaşam maliyetlerinin daha düşük olduğu yerlere taşınarak birikimlerinizin değerini artırabilirsiniz.

Maaş Pazarlığı Yapmayı Öğrenin

Google X’ten mezuniyetimden hemen sonra aldığım ilk iş teklifini kabul ettim. Doktora yapmadan daha düşük pozisyonlarda işe başlayan arkadaşlarım, diğer şirketlerden aldıkları teklifleri kullanarak Google ile pazarlık yapmış ve daha yüksek maaşlar elde etmişlerdi. Birkaç yıl sonra JPMorgan’dan teklif aldığımda, teknoloji şirketleri ve hedge fonlardan aldığım birden fazla teklif sayesinde güçlü bir pazarlık konumundaydım. Müzakere stratejileri üzerine biraz zaman harcadım. Diğer teklifleri lehime kullanarak ve JP Morgan ile maaş paketimin tüm detaylarını tartışırken, başarılı bir şekilde pazarlık yaptım ve ilk teklif edilen maaşın neredeyse iki katını aldım.

Benzer Hedefleri Paylaşan Bir Partner Bulun

Eşimle Google X’te tanıştık. Yaşça yakındık ve her ikimiz de yapay zeka üzerine doktora yapmıştık. Benzer maaşlara sahiptik ve her birimizin ayrı ayrı hisse senedi hesaplarına yatırılmış yaklaşık eşit miktarda birikimimiz vardı. Harcama ve yatırım konusunda benzer fikirleri paylaşıyoruz ve masraflarımızı adil bir şekilde bölüşüyoruz. Minimalist bir dijital göçebe yaşam tarzını tercih ediyoruz ve pahalı malzemeler yerine seyahat ve deneyimlere değer veriyoruz. Bu sayede erken emeklilik mümkün oldu. Eğer bir hayat arkadaşı arıyorsanız, doğru partneri bulmak, uzun vadeli mutluluğunuz ve başarınız için kritik bir öneme sahiptir.

Kaynak: Haber Merkezi