Cumhurbaşkanlığı himayesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın sorumluluğunda TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsünün (KARE) koordinasyonunda gerçekleştirilecek 7'nci Ulusal Antarktika bilim ekibinin yolculuğu başladı. Bu sene ilk kez bilim ekibine de 3 lise öğrencisi bulunacak.

TEKNOFEST kapsamında TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Programı Başkanlığı (BİDEB)  tarafından düzenlenen Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması'nda birinci olan Antalyalı lise öğrencileri, yeryüzünün en büyük buz çölünde mikroplastikler üzerine çalışmalar yürütecek.

"Şu an ekip hazır hem fiziksel hem psikolojik olarak hazır"

TÜBİTAK KARE Enstitü Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy yolculuk öncesi İstanbul Havalimanı'nda bir açıklama yaptı. Özsoy, "İstanbul'dan çıkış yapacağız bugün Antarktika'ya intikalimiz olacak. Bir ayı aşkın sürede gemi içerisinde bilimsel çalışmalarımızı icra edeceğiz. Ulusal Antarktika 7'nci bilimsel seferimizde 19 Türk bilim insanı 3'de yabancı bilim insanı mevcut. Bu sene İspanya'nın gemisine Türk bilim insanları dahil oldu. Bu sene 18 birbirinden farklı proje icra ediyor olacağız. Kız öğrencilerimize ek olarak sefer ekibini 3'de 1 kadın araştırmacılarından oluşuyor. Şu an ekip hazır hem fiziksel hem psikolojik olarak hazır" ifadelerini kullandı.

"Kuraklık geldi kapımızda; İstanbul’da susuzluğu yaşıyoruz"

İklim değişikliğinin buzullarda kopmalara da neden olduğunu ifade eden Özsoy konuşmasını şöyle devam ettirdi: "Kutuplar herkesin merceğinde. İstanbul’da susuzluğu yaşıyoruz. Tam olarak kış mevsimini yaşayamadık. Kuraklık geldi kapımızda. Kuplarda bu konudan etkileniyor. Karasal buzullar ciddi anlamda karada koparak okyanusa entegre oluyor ve deniz su seviyesini  arttırıyor. Ekosistemin varlığını etkiliyor. Bütün dünyada ses uyandıran Tuz Gölü büyüklüğündeki bir kütle koptu ve  okyanusa entegre  oldu Bizim seferimizde direk gözlemleyebileceğimiz  bir buzdağı olduğunu düşünmüyorum ama ciddi anlamda buzullarda erimeler mevcut. Bunun yanı sıra kendi üssümüzün bulunduğu alanda da daha önce mevcut buzum alanların olmadığını görüyoruz. Bütün çalışmalara iklim değişikliği ile ilişkilendirdiğimiz  gibi buzu çalışmalarımız da mevcut olacak."

"Bizim için büyük bir gurur"

Bilim ekibinde yer alan üç lise öğrencisinden biri olan Zeynep İpek Yanmaz ise çok mutlu olduğunu ifade ederek şunları dile getirdi: "Meşe ağacı palamudundan elde ettikleri biyolojik plastiğin 450 yıl gibi bir sürede doğada çözünen gelenekle plastikler yerine  45 gün gibi kısa sürede çözünecek. Ürettiğimiz plastiğin şuan kullanılan market poşetlerinden 20 kat daha dayanıklı. Önce Giresun’da projemizi jüriye sunmuştuk. TEKNOFEST Karadeniz’de mülakata tabi tutulduk. Birinci seçildik. Çok heyecanlıyız. Projemizi bölgede deneyecek olmak bizim için büyük bir fırsat. Farklı ülkelerin bilim üslerini ziyaret etme, burada çalışma büyük bir şans. Bizim için büyük bir gurur."

Editör: Merve Kankan