Basın özgürlüğü endeksinde her geçen yıl daha kötü bir sıralamaya ulaşan Türkiye'nin en tecrübeli kalemlerinden Uğur Dündar'a 8 yıl önce kaleme aldığı bir köşe yazısı nedeniyle 11 ay 20 gün hapis cezası verildi.

Kısa süre önce Fenerbahçe Spor Kulübü'nün Yüksek Divan Kurulu Başkanlığı için girdiği seçim yarışını kazanarak adından söz ettiren 78 yaşındaki gazeteci, 5 Nisan 2014'te halen yazarı olduğu Sözcü gazetesindeki köşesinde dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ı eleştiren bir yazı kaleme almıştı.

Küçükçekmece 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Dündar, ‘hakaret' suçundan 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırılmış ancak Yargıtay bu kararı bozmuştu. Yeniden görülen davada Dündar'ın cezası, kitap okuma cezasına çevrilmiş ancak Dündar cephesi, hukuka aykırı bulduğu bu kararı yeniden temyiz yoluna taşımıştı. Temyiz talebini kabul eden Yargıtay'ın yeniden kararı bozması üzerine dosya, Küçükçekmece 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.

Dün görülen duruşmada ise Savcı, mütaalasını yineledi ve "Allah’tan soyadı Binali! Milyonali de olabilirdi" ifadesinin hakaret teşkil ettiğini gerekçe göstererek 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası talep etti.

Cezada ısrar eden Mahkeme, Dündar'ı 11 ay 20 gün hapis cezasına mahkum etti. Hapis cezası 350 gün karşılığı olan 10 bin 500 TL adli para cezasına çevrildi.

"Ne vicdana ne hukuka uygun"

Dündar'ın avukatı İsmail Yılmaz, karara ilişkin değerlendirmesinde "Görünür gerçekliğe uygun olan güncel bir tape söz konusudur ve bu tape haberleşmiştir. Müvekkilin yazı ve paylaşımları kamusal yarar içerir. Müvekkilimin Binali Yıldırım'a hakaret ettiği sonucunu çıkarmak ne vicdana ne de hukuka uygundur" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim